20 augustus 2010


In deze variant op het spel monopoly worden de fysieke eigendommen geruild voor virtuele sociale diensten.  Enkel de betalingswijze is voor het gemak bewaard gebleven en helpt om PayPal transacties te simuleren. Dat je zelf kan bijmaken (15102050100500) of bijbestellen indien je het spel niet voor handen hebt.

Dat in 1903 ontstaan toen de quaker, Elizabeth Magie, een spel ontwierp dat de bedoeling had om het "Single Tax on Land" van Henry George proefondervindelijk uit te leggen welke er de inherente nadelen van waren.

Om in 1924 onder de naam "Landlord's Game" gecommercialiseerd te worden.  Een concept dat al vrij snel werd overgenomen door anderen en vaak op de stad waarin het werd verkocht werd gemodelleerd.

Onder de impuls van de Britse geheime dienst werd de lokale fabrikant gevraagd om in 1941 speciale versies te ontwikkelen. Die krijgsgevangen dankzij liefdadigheidsinstellingen, die de geheime diensten hielpen opzetten, ontvingen. Waarin verborgen kaarten, kompassen, echt geld en andere handige ontsnappingsaparatuur bevatte.

Enkel de dobbelstenen werden toen vervangen door een draairad als oplossing tegen het tekort aan materialen.  Iets waar de vele huidige variaties en virtuele versies geen last meer van hebben.

En wellicht aan bod zal komen in de binnenkort verschijnende documentaire "Under the Boardwalk: The MONOPOLY Story".  Net zoals het jaarlijks wereld kampioenschap en de verfilming waar Ridley Scott sinds november 2008 mee bezig is. (via)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Even mee naar een drukker gaan en vragen dat ze alles plastificeren en je spel is klaar om bespeeld te worden :-)

    Wie weet duikt het ook wel op in nieuwe media opleidingen, zoals 23dingen, enz. Want net als het origineel is het best een handig leermiddel.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris