24 juni 2010Dankzij een bericht van BoingBoing kreeg ik iets te horen over IMMI of het "Icelandic Modern Media Initiative". Dat ondertussen een gestemd en goedgekeurde wetgeving is.  Met de bedoeling om ondermeer journalisten en klokkenluiders beter te beschermen.

Voor de samenstelling van deze regelgeving inspireerde de Ijslanders zich op tal van reeds bestaande maar nooit verenigde regels uit andere landen en staten.  Zoals de in 2005 aangenomen Belgische wet rond het bronnengeheim.

Persvrijheidsgraad, hoe donker hoe slechter. (Wikipedia)

Een wetgeving waarbij één van de inspiratie bronnen bij de Ijslandse Kaupthing bank lag.  Die in 2008 door een rechtelijke beslissing een verhaal dat de het Ijslands journaal wou brengen verhinderde.  Omdat deze, volgens de bank, onrechtmatig via WikiLeaks publiekelijk bekend werd gemaakt.

Hopelijk weet dit voorbeeld zowel nationale, als Europese, als Internationale regelgevers te inspireren om hetzelfde te doen.  Zodat er jaarlijks op de derde mei wel degelijk iets te vieren valt voor de, door de VN uitgeroepen, dag van de persvrijheid.  Zeker als die net voor de Europese dagen van 5 en 9 mei vallen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris