26 april 2010


De uitdrukking "The pen is mightier than the sword" is een metonymische uitspraak uit het theater stuk "Richelieu" van de Britse auteur Edward Bulwer dat in 1839 werd opgevoerd.  En zoals de naam doet vermoeden over de gelijknamige kardinaal ging.  Waarbij de allereerste "eerste minister" centraal staat.

Een quote die zoals zovele andere systematisch over de eeuwen heen tot zijn huidige vorm heeft weten te groeien.  De vroegste variant zou zo'n 400 - 450 VC door de Griek Euripides geuit zijn.  Met de "The tongue is mightier than the blade." merk je ook een evolutie in gebruiken.

True, This!
Beneath the rule of men entirely great,

The pen is mightier than the sword. Behold. The arch-enchanters wand! Itself a nothing!

But taking sorcery from the master-hand
To paralyse the Cæsars, and to strike
The loud earth breathless!

Take away the sword.
States can be saved without it!

Waarbij je je kan gaan afvragen wanneer en welke de volgende invulling zal plaats vinden.  Maar ook of het zwaard voor goed het symbool voor agressie zal blijven.  Iets dat zich wel weet uit te leggen als je  zakmessen als hedendaagse zwaarden gaat aanschouwen.

De Mac Gyver's onder ons kunnen zich alvast aanpassen door over te stappen naar een multi functionele pen. Als alternatief voor een Zwitsers zakmes bestaat er ondertussen ook een gelijknamige pen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris