08 oktober 2009

De rolighetsteorin site, een Zweeds initiatief van autobouwer Volkswagen, staat voor "de fun theorie".  Waarbij de kerngedacht het idee is dat je met iets eenvoudigs als geluk mensen kan laten veranderen.  Door bijvoorbeeld sommige dingen naar een leukere vorm te veranderen.Een principe dat ze hebben gedemonstreerd door naar iets te zoeken dat mensen zou motiveren om de trap te gebruiken ten nadele van de roltrap.   Daarom hebben ze de trap treden in piano toetsen veranderd.  Met als dat er op doordeweekse dag in Stockholm opeens 66% van de muzikale treden gebruik is gaan maken.


Hetgeen iedereen ten goede komt want regelmatige fysieke inspanning zorgt voor een gezonder leven en hoe minder mensen de roltrap gebruiken hoe minder energie ervoor nodig is.Vuilnis in de vuilbak gooien in plaats van ernaast blijkt vaak net teveel moeite te zijn.  Dus hoe zou je mensen kunnen bewegen om de afval wel in de vuilbak te gooien?  Wel door de vuilbak uit te rusten met een cartoonachtige dieptegeluid dat de indruk wekt dat hetgeen je er hebt ingedaan héél diep aan het vallen is.

Het zou ook als een statement kunnen geïnterpreteerd worden over de kwantiteit aan wegwerpbare goederen die er worden geproduceerd.

Persoonlijk ben ik ook een voorstander van een speelsere aanpak.  Want het leven zelf is al serieus genoeg.  Al kun je je afvragen hoe lang zo'n aanpassingen hun resultaat kunnen blijven behouden?  Niet dat dat een reden zou mogen zijn om er niet aan te beginnen.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris