07 oktober 2009

Propaganda is een manier van communiceren die erop gericht is de houding van een gemeenschap te beïnvloeden in de eigen gewenste richting. Door de werkelijkheid niet te nuanceren en de eigen waarheden versterkt naar voren te brengen.  Iets waarvoor er in het verleden zelfs hele ministeries of agentschappen voor werden opgericht.Effectieve propaganda middelen worden vrij vaak in een herkenbare of minder herkenbare vorm hernomen. Zoals de poster van Alfred Leete uit 1914 (link bovenaan), die twee jaar later hernomen werd door de Amerikanen (rechts bovenaan).

Waarbij het Britse origineel vervangen werd door Uncle Sam. Een naam die ze te danken hebben aan Samuel Wilson, een zakenman uit New-York, die het leger tijdens de oorlog voorzag van vlees in tonnen. Waarop de duideijke markeringen "U.S." stonden, de afkorting voor de Verenigde Staten.

Maar waarvan men al grappend zei dat deze afkomstig waren van "uncle Sam". Waarbij men dus eigenlijk verwees naar de vrijgevige zakenman.  Een nickname die sindsien is uitgegroeid tot de verpersoonlijking van de Amerikaanse staat.Een andere poster riep dan weer de Amerikaanse vrouwen om tijdens de tweede wereldoorlog aan de slag te gaan.  En die als inspiratiebron lijkt gediend te hebben voor de populaire slogan van Barack Obama.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris