25 augustus 2009



Pas vanaf 1709/1710 is er voor het eerst sprake van het concept copyright.  Via het Britse Anne statuut dat een ingekorte naam is voor "An Act for the Encouragement of Learning".  Waarbij men iets probeerde te doen aan het frequent gebruik waarbij er zonder enige vergoeding en toestemming reproducties werden gemaakt.  Hetgeen vaak zware gevolgen had voor de auteur van het werk en zijn familie.

De wet hield dan ook in dat de auteurs enige zeggenschap kregen of het reproductierecht en de bijhorende vergoeding.  Met de bedoeling om deze te stimuleren om met nieuwe werken en ideëen voor de dag te komen.  Daarom was het copyright recht dan ook slechts 14 jaar geldig.



Als je dat met de huidige opvatting van copyright vergelijkt, kan je dan ook wel merken dat er van het ééne uiterste naar het andere wordt gegaan in plaats van te zoeken naar een evenwicht dat de belangen van alle betrokkenen verdedigd.  Waarbij je onder andere je rechten niet kunnen worden doorverkocht  als een verhandelbare aandelen.



Een zienswijze die de mensen achter de documentaire "rip! a remix manifesto" ook hebben.  Je kan hun film hierboven integraal bekijken, in stukken op YouTube of in per hoofdstuk op Open source cinema bekijken.

Laten we inderdaad hopen dat er verandering zit aan te komen zodat het verleden de toekomst niet hoeft te gaan tegenhouden.  Want consumptiepatronen veranderen en iedereen met copyright infrigement aanklagen is ook geen oplossing.  (via Numega en MetaCool)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Goed om aandacht aan te besteden. Copyright had best nog goede bedoelingen maar is helemaal in dient komen te gaan van het grote geld. Met beschermen heeft het allemaal niet meer zoveel te maken in ieder geval...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad erg zorgwekkend hoe vlot al lobbyend aanpassingen kunnen gemaakt worden aan de wetgeving puur om er meer geld te kunnen uit slagen. Want we zijn toch al enige tijd verwijderd van armzalige toestanden zoals in de tijd van Mozart.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris