28 mei 2009


Een student van een Amerikaanse school vroeg zich via Yahoo Answers af of "Is it OK to run an illegal library from my locker at school?"  Zijn nogal stricte priv├ę school heeft namelijk beslist om heel wat boeken op een verboden lijst heeft gezet.  Omdat ze informatie zouden bevatten die het Katholieke geloof  tegenspreekt.   Op de lijst staan er ook heel wat klassiekers zoals bijvoorbeeld "The Catcher in the Rye".

Om te zien wat voor strafmaat er op het schenden van dit verbod stond besloot hij zo'n boek naar school mee te nemen.  En kwam er uiteindelijk met een redelijk lichte straf vanaf.  Een medestudent uit zijn klas Engels zag toen zijn boek en vroeg of hij dit kon ontlenen.  Hij had namelijk gehoord dat het een goed boek was en dat het bovendien verboden was.

Na deze uitleenvraag kwamen er al spoedig anderen. Waardoor de locker van de student al gauw een hoop verbannen boeken ging bevatten. Zo omvat zijn collectie ondertussen al de helft van de opgestelde lijst. Een bewuste selectie om enkel de boeken die een literaire waarde hebben te promoten.

Door deze samenloop van omstandigheden heeft hij ondertussen een eigen geheime mini-bibliotheek, waar enkel hij toegang tot heeft.  Maar op dat detail na heeft zijn werking ook een een catalogus en uitleentermijnen. Waardoor hij heel wat problemen kan krijgen, maar dat neemt hij er graag bij, want voor hij met zijn actie begon was er bijna niemand die een actieve interesse in de boeken toonde. Maar nu leest zowat iedereen die verboden boeken en doen ze hun uiterste best oom ook de anderen te kunnen lezen.

Je zou kunnen denken dat de lokale openbare bibliotheek als een handig alternatief bevoorradingspunt zou kunnen dienen, maar dat blijkt volgens hem niet zo te zijn.  Omdat de meeste studenten er niet durven heen te gaan of omdat hun ouders het niet toelaten.

Om zichzelf enigszins in te dekken kan je wel pas vanaf tweedejaarstudent boeken ontlenen.  Zodat er hem nooit zal kunnen verweten worden dat hij het materiaal ontleende aan studenten die er nog niet matuur genoeg voor zouden zijn.

Het zou leuk zijn als dit een truck zou zijn van de school om de studenten aan het lezen te krijgen. Want iets verbieden heeft, zeker bij tieners, eerder een omgekeerd effect.  (via Neotrama)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

 1. Ik vond het ook een mooi verhaal maar het lijkt toch een verzonnen verhaal te zijn. Weet niet meer waar ik het las maar diezelfde vraagsteller scheen eerder al om een lijst van gebande boeken te hebben gevraagd.

  Daar zeggen reaguurders hier ook iets over.

  Journalisten krijgen ook geen respons.

  Maar evengoed: een mooi verhaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat doet inderdaad vermoeden dat het misschien toch onwaar zou kunnen zijn, maar het echt uitsluiten doen ze niet. Maar als het het echt fictie zou zijn blijft het, zoals je zelf ook al zei, wel een mooi verhaaltje.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris