De servers van Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, gaat binnenkort een overgang maken van Red Hat en Fedora naar Ubuntu. De bedoeling is om het steeds groeiende computer park van de organisatie vlotter te kunnen onderhouden door een meer homogene aanpak.
Een zet die reeds in 2006 in gang werd gezet door de migratie van caching proxyservers en frontend-webservers. De overstap heeft ook veel te maken met de kostenoverwegingen die de organisatie zich moeten maken om zo efficient en goedkoop mogelijk te kunnen werken.
Iets waarbij de aanpak van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, erg goed overkwam. De volledige servereditie wordt namelijk gratis aan bedrijven beschikbaar gesteld. Op die manier hopen ze deze aan zich te kunnen binden en op Ubuntu te doen overstappen. Het bedrijf verdient daardoor pas geld aan Ubuntu wanneer er een servicecontract wordt afgesloten. Iets dat de Wikimedia stichting wellicht in zo beperkt mogelijke mate zal proberen te doen.
Deze overgang illustreert ook mooi dat Ubuntu zich aan hoofd van de Linux operating systemen bevind en dat steeds meer mensen en groeperingen er naartoe stromen. Hierdoor kan Ubuntu heel wat vlotter en sneller uitgroeien tot een volwaardig systeem, dat voor alle doelgroepen even geschikt is.
Een evolutie die best wel nodig was, daar het linux landschap bijzonder sterk verdeeld is in allerhande kleuren, geuren en smaken.
Binnen minder dan een maand komt er trouwens alweer een nieuwe versie van Ubuntu uit. Dat door zijn groeiende populariteit steeds meer aanvullingen en verbeteringen met zich zal meedragen.
Zodat het op termijn hopelijk ook de standaard kan worden voor de computers in de bibliotheken. Langs die weg zou de bibliotheek mee kunnen helpen om linux niet langer onbekend en onbemind te laten en de voordelen ervan voor jezelf te laten ervaren. Het zou alvast een drempel minder kunnen zijn voor het bereikbaar maken van informatie via de computer.
via
Ik zie het nog niet snel gebeuren dat bibliotheken massaal overstappen, maar mooi zou het wel zijn...
BeantwoordenVerwijderen... hoop doet leven eh ;-)
BeantwoordenVerwijderenMaar ik denk ook wel dat de "open" rol van "open"bare bibliotheken op de langere termijn wel voldoende zal stijgen om zo'n stappen te gaan zetten. In de tussentijd is er ook nog steeds ReactOS, die beslist minder vreemd zal aanvoelen en sneller vertrouwd zal geraken.