23 oktober 2008

Audi heeft laten weten dat ze aan technologie werkt die wagens zal toelaten om te weten welke snelheid ze moeten aanhouden om rode lichten te vermijden.

De technologie heeft de naam Travolution meegekregen en zal, zoals de naam zegt, voor een revolutie zorgen qua vermindering van het file leed en brandstof verbruik.


Om dit in de praktijk te brengen zullen er wel meer intelligente verkeerslichten moeten komen, die aan de hand van een radiosignaal laten weten hoe lang het licht nog op rood zal staan.

De ontvanger in de wagen berekent vervolgens hoe snel je dan nog mag gaan rijden om niet te hoeven stoppen aan het licht.

Of de technologie hierbij ook rekening houd met de voertuigen die voor je rijden is nog onduidelijk.  Audi plant om dit vanaf volgend jaar te gaan uittesten zodat het in 2010 gebruiksklaar zou zijn.


Een systeem dat je evengoed voor andere soortgelijke toepassingen kan gaan gebruiken.  Zo zou je bijvoorbeeld alle stopplaatsen voor het openbaar vervoer kunnen uitrusten zodat je steeds weet of ze al zijn langsgekomen en hoe lang je zo vermoedelijk nog zou moeten wachten.  Net zoals bij de metro waar je wel al soortgelijke informatie krijgt.

Maar ook voor het automatisch tonen van de verkeersborden die je voorbij rijd en voor jou van toepassing zijn.  Je zou zo zelfs naar een automatische begrenzing kunnen gaan aan de hand van die informatie.

Het nadeel aan dit alles, is dat er wel weer wat meer radiogolven bijkomen die hopelijk geen (al te) schadelijke gevolgen zullen hebben op een langere termijn.  Niet dat we al sowieso erg veel natuurlijke straling rondom ons hebben, maar ik betwijfel dat die van hetzelfde kaliber zijn als die dat door de mens gemaakt worden.
 
via

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris