12 november 2012


Vandaag herdenkt de Google doodle de 172ste verjaardag van Auguste Rodin (12 november 1840 - 17 november 1917). Een Franse beeldhouwer die vooral bekend is door werken als "de denker", "de kus", "de poorten van de hel" en "de burgers van Calais". Met een stijl die hij na een twee maanden durende reis aan Italië ontwikkelde. Door er kennis te maken met de werken van Donatello en Michelangelo.


"De poorten van de hel" werden als een monumentaal portaal voor de ingang van het "Musée des Arts Décoratifs" te Parijs gemaakt. Hiervoor inspireerde Rodin zich op "de goddelijke komedie". In dat werk stelde elk beeld één van de hoofdpersonages uit het episch gedicht voor.


"De denker" is één van die beelden dat de bedoeling had om Dante aan de poorten van de hel weer te geven, terwijl zijn gedicht hem in gedachten verzonken hield. Gebruik makend van enige artistieke vrijheid maakte hij er een naakt personage van om, in traditie met het werk van Michelangelo, intellect en poëzie uit te beelden.

De naam van dit stuk werd dan weer bedacht door de werkers in de gieterij. Die er een gelijkenis met het standbeeld dat Michelangelo van Lorenzo de Medici maakte, "Il Penseroso" wat "de denker" betekent, in herkenden. (via google met wikipedia en afbeeldingen : 1 , 2 , 3)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris