11 november 2012

Vandaag is Wapenstilstandsdag, een dag waarop het einde van de eerste Wereld Oorlog wordt herdacht en die zowat synoniem staat met het blazen van de "Last Post". Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?


De "first post" of eerste signaal markeert het begin van de inspectie. De "Last Post" of tweede signaal wordt door het Britse leger gebruikt om het einde van de inspectie toer van het kamp en de bijhorende kwartieren, door een officier, aan te geven. Wanneer dit gespeeld werd, bij bijvoorbeeld een afgelegen observatiepost, betekende dit ook meteen het einde van de militaire werkdag.

Maar het werd ook gebruikt om het einde van de gevechten op die dag aan te geven. Zodat gewonden of van het leger afgesneden soldaten wisten dat het vechten er voor die dag op zat en ze in de richting van het geluid veiliger oorden om te rusten konden vinden.

De traditie om dit signaal ter herdenking te gebruiken ontstond dan weer in de 17e eeuw bij Britse troepen die in Nederland gestationeerd waren tijdens de dertigjarige oorlog. Toen de forten bemand werden door huurlingen uit voornamelijk Schotland, Engeland, Duitsland en Zwitserland. Onder het bestuur van Nederlandse officieren.

Om hen aan te geven dat het tijd was om naar de kazerne terug te keren werden elke avond, tussen 21u30 en 22u00, drummers het dorp ingestuurd. Dat ook bekend stond als de "doe den tap toe". Want het was het tegelijk het signaal voor de herbergiers om geen bier meer te serveren en de soldaten naar huis te sturen.

De term "TapToe" werd overgenomen maar raakte in het Engels vervormd tot "Tattoo" en inspireerde later het Amerikaanse "Taps". Waarvan de verschillende melodieën erg gelijk klinken maar toch onderling verschillen.


Sinds 1928 wordt de "Last Post" elke avond aan de Menenpoort van Ieper gespeeld. Ter herdenking van de doden die in de slag om Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven. Met een onderbreking van vier jaar, tussen 20 mei 1940 en 6 september 1944, toen de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet was en de traditie door het Engelse "Brookwood Cemetery" werd overgenomen. Om op de dag dat de stad bevrijd werd te worden hernomen.  (met wikipedia , answerbag , greatwar en afbeeldingen 123)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris