31 oktober 2011

Tijdens Halloween worden er traditie getrouw heel wat horror films bekeken. De makers van die films halen vaak hun inspiratie bij een bestaand groepen monsters.

Zo zou je deze filmfiguren kunnen associeren met : Alien met een Ghoul, Amarok met gigantische monsters, Freddy Krueger met een Merrie, Jason Voorhees met een Demon, Predator met een Oger/Ork en het monster van Frankenstein met een goedaardige niet-mensetende oger. (met wikipedia)


Demonen zijn niet menselijke slechtwillende wezens die een geestelijk bestaan hebben en zich manifesteren door soms de lichamen van anderen te bezetten.Geraamtes, zowel menselijke als niet-menselijke, zijn een fysieke manifestatie van de ondoden. Die zelf symbool staan voor de dood. Zoals personages als "Pietje de Dood" (ook gekend onder de naam "magere Hein") en de vierde "ruiter van de apocalyps".
Ghouls zijn wezens die vaak rond graven rondhangen en menselijk vlees eten. Naast hun mogelijkheid om van gedaante te veranderen onderscheiden ze zich van zombies door hun beweeglijkheid en kracht die ze met Ogers gemeen hebben.

Gigantische wezebs zoals de aap "King Kong", de "Kraken" octopus, en zovele anderen zijn uitvergrote versies van gekende dieren. Met als enige bedoeling om ze angstwekkender en onbekender te maken.

Waarvan sommige verklaard worden door mutaties. Zoals radioactiviteit voor het ontstaan van "Godzilla" heeft gezorgd. Een uitzondering hierop zijn de films met dinosaurussen. 


Goblins zijn kleine wezens met magische krachten die zich van boosaardig tot kwaadaardig gedragen. Tenzij je hun vertrouwen hebt kunnen winnen. In zo'n geval zijn ze extreem loyaal. Die zowel in de fysieke als spirituele wereld bestaan. Gremlins zijn relatief recente kwelduivels die tijdens de 20ste eeuw voor het eerst opdoken. Hun bestaan hielp te verklaren waarom piloten plotseling onverklaarbare problemen kregen met hun toestellen. 
Hybride monsters zijn vaak een combinatie van dieren. Zoals een combinatie van geit, leeuw en slang (chimera) of half mens half stier (minotaurus). Maar niet als de "weerpieren" die naar zo'n vorm evolueren.Heksen bestaan uit goede (witte magie), neutrale die tussen de twee staan en slechte (zwarte magie). Die aan de hand van kruiden en/of spreuken hun goede of minder goede daden uitvoeren.

Merrie is een wezen dat voor slechte dromen zorgt. Het woord nachtmerrie verwijst daar nog steeds naar. Al verschillen de verklaringen hierrond van streek tot streek. Maar steeds werd toebedeeld aan demonen met magische krachten of iemand geestelijk konden bezitten.

Volgens sommige verhalingen zou het om de godin Mara gaan. Die zich 's nachts in een witte merrie met negen hoofden of veulens kon veranderen. Waarbij de negen verwezen naar de duivel. Terwijl het bij anderen het dan weer om een geest of goblin zou gaan die op mensen hun rug rijd wanneer ze nachtmerries hebben.

Andere wezens die in de slaap konden binnendringen zijn een succubus, een vrouwelijke demon die in dromen verschijnt en tot een slechtere gezondheid of zelfs de dood kan leiden, net als haar mannelijke tegenspeler de incubus.

Mummies zijn opnieuw tot leven gebrachte mensen die door mystische krachten weer tot leven worden geroepen. Of die zorgen voor de uitvoering van een vloek die zich voltrekt wanneer zij of een farao verstoord worden.Ogers zijn een sterk, groot en wrede mensachtig wezens die zich met mensen voeden. Ze hebben veel weg van Orks maar werken meestal alleen.
Orks zijn wezens die meestal een groene huid hebben. Zich vaak in groep verplaatsen. Een menselijke vorm hebben, maar net iets kleiner dan mensen zijn en ze eten alle soorten vlees inclusief dat van mensen.

Spoken en geesten zijn de zielen van overleden wezens die zich op een zichtbare of onzichtbare manier kunnen manifesteren
Trollen zijn groter dan mensen, maar minder slim dan de gemiddelde mens. Ze leven meestal in grotten of hollen en kunnen heel oud worden. Behalve wanneer er ze in het zonlicht komen want dan veranderen ze in stenen.


Weerwolven (ook lycans genoemd) zijn mensen die van gedaante veranderen bij een volle maan. Nadat ze door een andere weerwolf gebeten zijn of als goddelijke straf door een kindermoord. Ze beschikken na hun transformatie over bovenmenselijke kracht.


"Weerpieren" is een officieuze naam voor een kruising tussen weerwolven en vampieren. Een combinatie die ontstaat nadat een weerwolf sterft en niet meteen vernietigd wordt door bijvoorbeeld verbranding.

In zo'n geval komt het terug tot leven en drinkt het bloed. Het verschil met vampieren is dat ze bij daglicht terugkeren naar hun menselijk lijk en niet verbranden.

Vampieren zijn menselijke wezens die enkel in het duister kunnen leven, van vorm kunnen veranderen en bloed van mensen drinken om kracht op te doen. In spiegels zijn ze onzichtbaar en ze kunnen zich in allerlei vormen veranderen.


Zombies zijn tot leven gebrachte doden door een mysticus met magische krachten of door een onnatuurlijk fenomeen. Die zich voeden op menselijk vlees en soms specifiek met de hersenen. Door de hele bevolking aan te vallen. Iets dat ze met trage bewegingen en weinig intelligentie doen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris