31 oktober 2011Halloween is een gebruik dat terug gaat naar de middeleeuwen. Toen arme mensen op 1 november (Allerheiligen of "All Hallows" of "Hallowmas") van deur tot deur gingen om voedsel in ruil voor gebeden op Allerzielen (2 november) te vragen. Een gebruik uit Ierland en Groot-BrittanniĆ«, al bestond dit minder wijdverspreid op andere plaatsen.

Het dragen van maskers gaat dan weer terug naar oude Keltische gewoontes om de boze geesten te immiteren waardoor ze verward zouden afdruipen. Dat door de naar Amerika emigrerende inwoners met zich meenamen.

Waar het gebruik evolueerde en er pompoen kerven bijkwam. Het bedelen om voedsel veranderde naar kinderen die in groep erop uittrokken om snoep te krijgen met de spreuk "trick or treat". Waarbij je bij "trick" kattekwaad mocht verwachten en "treat" betekende dat je geld of snoepgoed uitdeelde.

Om uiteindelijk zijn weg terug te vinden naar waar het allemaal begon. Waarop Bert en Henk, van het programma "Zonde van de Zendtijd", een aanvulling maken. Door het gebruik up te daten naar hetgeen de mensen tegenwoordig angst aanjaagt. (via facebook pagina van zonde van de zendtijd met wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris