17 maart 2011


Vandaag 17 maart is het de nationale feestdag van Ierland. Een dag die beter bekend staat als "Saint Paddy's Day" of "Saint Patrick Day". Dat traditioneel gepaard gaat met het dragen van groene kleren, linten, klavers of andere in die kleur getinte objecten.

Een kleur die tijdens de opstand van 1798 door de Ierse soldaten zelfs werd gedragen als politiek statement. Met doodstraffen uit het Britse kamp als de klaver als een teken van steun werd gedragen. Zoals het volkslied "The Wearing of the Green" uit datzelfde jaar weet te beschrijven.

De Heilige Patrick zelf zou als zestienjarige jongen uit Britanniƫ zijn ontvoerd door Ierse rovers die hem naar hun land meenamen als slaaf. Waar hij zes jaar leefde eer hij kon ontsnappen en terug wist te keren naar zijn familie.


Nadat hij tot de Kerk was toegetreden keerde hij terug naar Ierland als een gewijde bischop. Al zou hij daar vermoedelijk niet naartoe getrokken zijn om het Christendom te gaan verspreiden maar om er als predikant voor de reeds aanwezige Christelijke gemeenschappen te dienen. Om uiteindelijk tegen de 17e eeuw vereerd te worden als de patroonheilige van het land.

De drie hoekige klavers werden dan weer gebruikt, net als bij de kerstboom, om er de Heilige Drievuldigheid uit te leggen aan het toenmalige heidense Ierland. Maar ook in dit geval werd er geteerd op een reeds bestaande beeldvorming rond de klaver.

Die als heilig werd aanzien door zijn immer groene kleur en vorm, die de weergave van de hergeboorte en het eeuwige leven voorstelde. Maar er was ook een link naar de Drievoudige Godin Morrigan voor wie het nummer drie heilig was. (tip Nele Kempenaers en via Wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris