Archive for mei 2010

verlaat facebook dag


Door de vele veranderingen die Facebook de laatste tijd heeft doorgevoerd zijn tal van gebruikers bijzonder ontevreden geworden. De instellingen van de sociale dienst worden dan ook steeds ingewikkelder en maken het bijzonder moeilijk om je data te tonen zoals jij dat wilt en die zo te houden. Want door sommige aanpassingen aan de dienst worden bepaalde instelling terug op hun oorspronkelijke standaard positie gezet. Met alle privacy gevolgen van dien.

Matthew Milan en Joseph Dee zijn daarom met een "Quit Facebook Day" begonnen. Een dag waarop mensen zicht gezamenlijk proberen uit te schrijven. Iets dat zo'n 31 657 mensen vandaag op hun agenda hadden gezet.  Voldoende om de ontwikkelaars via de media aandacht hiervoor te attenderen door zelf  finaal de stekker uit te trekken.

verspreiding van de mens


Net als in de presentatie "Journey of mankind : the peopling of the world" van "The Bradshaw Foundation" en Stephen Oppenheimer is de heersende opvatting onder wetenschappers dat de eerste mensen vanuit het Afrikaanse vasteland over de hele wereld migreerden.

Door uit een synthese van archeologie, klimatologie en fossiele studie de migratie routes en hun verschijning weten in kaart te zetten.  Zodat je een beeld krijgt van hoe de mens zich gedurende 160 000 jaar over de wereld wist te verspreiden.

Al bestaan er ook andere visies die bijvoorbeeld India als wieg der mensheid zien.  Omdat er volgens een genetische analyse zou kunnen worden aangetoond dat deze toen veelvuldig aanwezig was. En mogelijk van daaruit naar Afrika is gemigreerd om later terug te keren.  (via)

first person theater



Het traditionele theater heeft er een broertje bij gekregen, met name het "first person theatre". Dat je op een alternatieve manier naar theater laat kijken. Je gaat er namelijk zelf, gewapend met een mp3-speler en een hoofdtelefoon, kunnen rondlopen.

Terwijl je dit doet krijg stapsgewijs nieuwe instructies, suggesties en aanmoedigingen meegeeft. Waardoor je zelf een personage in het verhaal wordt en gaandeweg in contact kan komen met andere deelnemers. Die net als jou zowel deelnemer als performer zijn.

Net als bij een "first person shooter" zit je daardoor middenin de actie.  En helpen je acties om samen met de andere deelnemers een verhaal tot stand te brengen.

gans en paling trekken


Via Offbeat Earth kwam ik bij het ganstrekken uit.   Een "sport" uit nog niet zo ver verleden.  Het werd namelijk tussen de 17e en 19 eeuw op een grote schaal in Nederland en Engeland beoefend. En door kolonisten mee naar Noord-Amerika gebracht. Waar het tot voor hun burgeroorlog gepraktiseerd werd.

De bedoeling is, zoals de naam doet vermoeden, om een ingevette nek van een levende gans van een paal te trekken. Door er in volle gallop voorbij te rijden en een greep te doen. Hetgeen in Nederland een alternatief kende door dit vanuit een voorbijvarend bootje te proberen. Net zoals ze dat bij het gelijkaardige palingtrekken deden.


Een gebeurtenis waar je misschien al eerder over hebt horen spreken dankzij het 85ste album, Palingoproer, uit de Robert en Bertrand strip reeks.  Net als de beschrijving van het ganstrekken door Gerbrand Adriaensz Bredero in het gedicht "boerengezelschap".

Arent Pieter Gijsen en Mieuwes, Jaap en Leen
en Klaasjen en Kloentjen die trokken samen heen
naar 't dorp van Vinkeveen,
want ouwe Frans die gaf zijn gans
die worden afgereên.

Dat nog steeds bestaat, maar slechts in sommige gebieden van Nederland, België en Duitsland. Het grote verschil met vroeger is dat de gans nu eerst op een humane wijze door een dierenarts gedood wordt.

De geest van het spel lijkt zich echter over de jaren heen wel overgezet te hebben.  Denk bijvoorbeeld maar aan de paardenmolens op kermissen waar je een extra rondje kan rijden als je de flosch kan lostrekken. (afbeelding 1, 2)

een onconformistische vlieg



'Fly' is een kortfilm van de YouTube gebruiker Aardman waarin een man van een vlieg verlost probeert te gaan.  Maar die zich niet van haar meest niet-conformistische kant toont telkens de man iets probeert.  (via)

Bart Simpson schoolbord zinnen



Elke 6 maanden nodigt de Londense "Work Club" een artiest uit die hun 22 meter lange schoolbord mag komen versieren.  Iets dat de artiest Mat Williams deed in twee dagen.  Door zo'n 20 krijtjes, 288 lijnen en 7697 tekens op het bord te zetten.  Waardoor je een mooi overzicht krijgt van alle zinnen die Bart Simpson ooit op het schoolbord van de "Springfield Elementary School" heeft moeten schrijven.

Hetgeen dan weer kan inspireren voor een eigen interieur of exterieur decoratie.  Door eveneens wanden beschrijfbaar te maken door middel van krijtborden of andere.  Stukken muur van spreuken te voorzien.  Een lokale Banksy, aan de hand van een ontwerp, een muur in bruikleen te geven.  Of in samenwerking met een lokale vereniging, door bijvoorbeeld de grondstoffen te sponseren, seizoen gebonden werkstukken te maken.  (via)

30 jaar pac-man


Morgen zal het precies dertig jaar geleden zijn dat het arcade spel Pac-Man op de wereld werd losgelaten. Toen het op 22 mei 1980 in Japan uitkwam waren het vooral space shooters zoals Space Invaders en Asteroids die het mooie weer maakten. Al had je ook nog wel een minderheid aan sport spelletjes maar die vaak afgeleiden waren van Pong.

Hierdoor ontstond er volkomen nieuw genre dat zowel bij mannen als bij vrouwen aansloeg. Waardoor het spel als een mijlpaal in de gaming geschiedenis kan aanzien worden. Dat dankzij zijn succes en nog steeds erg grote populariteit als één van de grote klassiekers van arcade games aanschouwd wordt.


Waardoor het ook een inspiratiebron werd voor andere media. Met voorbeelden als het "Pac-Man Fever" liedje, de tv-serie "Pac-Man", daarop gebouwde reclames, de film concepten, de verkleed ideeën en tal van andere.

Om deze verjaardag te eren paste Google haar logo met een interactieve doodle.  Die je vanop hun zoekpagina kan spelen.  Met een bonus functie die je toelaat om het spel met twee te spelen.  Je moet daarvoor een muntstuk in te werpen (en dan zal Miss Pac-Man ook verschijnen.  Die je met de A (links), D (rechts), W (boven), S (onder) toetsen kan bedienen.

mascottes 2012 spelen


De officiële mascottes voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2012 te Londen zijn vandaag bekend gemaakt. Het zijn twee wezens geworden die door focus groepen en kinderen zijn uitgewerkt.  En veel weg hebben van de Kang en Kodos karakters uit de tv-reeks de Simpsons.

Die met de namen Wenlock en Mandeville door het leven zullen gaan. Namen die verwijzen naar twee Engelse dorpen waar er reeds vroege voorlopers van de Olympische en Paralympische Spelen bestonden.

Hoe deze personages juist tot leven komen kan je in het filmpje hieronder zien.  Net als een kort overzicht van tal van sport evenementen die je dan te zien zal krijgen.
 

reanimatie cursus



Super Sexy CPR toont je binnen net iets meer dan één minuut hoe je mensen kan reanimeren. Dat zijn verspreiding van deze kennis door zijn speelse opmaak verzekert.

Een vaardigheid die steeds van pas kan komen om op kunstmatige wijze de ademhaling en de bloedsomloop over te nemen indien deze gestopt is.  Cardiopulmonaire Resuscitatie of CPR kan je zowel voor mensen als voor katten en honden gebruiken.  Maar niet op jezelf, al zou het versneld hoesten als je nog bij bewustzijn bent wel kunnen helpen.

Een techniek die er al een heel verleden heeft opzitten.  Een onderwerp waar het boek "De geschiedenis van de reanimatie." uit 1982 door Meursing, B.T.J. en G.T. Haneveld ook een mooi overzicht van weet te geven.

ghosterbusters in de bib



Op vraag van de New-Yorkse publieke bibliotheek organiseerde Improv Everywhere een missie op hun locatie.  Door een viertal ghostbusters op de vers opgedoken spoken te laten jagen.

Hiermee willen beide groeperingen awareness kweken voor de geplande bezuinigingsplannen.  Waarbij de spoken het doem beeld uitbeelden en de ghostbusters symbool staan voor wat de gebruikers hiertegen kunnen doen.  Namelijk door het aanschrijven van hun afgevaardigden en door het doneren.

De tweede keer dat de improvisatie groep een actie rond de bibliotheek doet.  Na de in 2002 de komisch bedoelde actie "writers against piracy" op de trappen van de instelling op te zetten.  Een actie die bij duidelijk is blijven nazinderen.  (via)

Tom Spass - Dos Cervezas



In één van de opdrachten voor de tv-reeks ‘Tomtesterom’ nam Tom Waes een liedje op. Met het nummer wist hij als 'Tom Spass' binnen te geraken op het Nederlandse Piratenfestival.

Een schlagerfestival waar hij het lied ‘Dos Cervezas’ dat beter bekend staat als 'Twee Pintjes'.  En op die manier het genre en de plaats die het in de muziekindustrie heeft beter te leren kennen.

De naam van het Schlager genre komt uit het Duitstalig lied en is de letterlijke vertaling van het Engelse woord 'hit'.  Dat zijn herkomst in de volksmuziek en de folklore kent.  Om na de tweede wereldoorlog langs deze weg aan een heropleving te beginnen.  (via)

de laatsten der space shuttles


Nadat gisteren de Space Shuttle Atlantis gelanceerd is zijn zijn dagen geteld. Omdat het hierna samen met de rest van de vloot systematisch uit dienst genomen zal worden na zo'n dertig jaar trouwe diensten. Om plaats te maken voor hun vervangers die vlotter aanpasbaar zullen zijn om tussen ruimte voor cargo of passagiers te kunnen kiezen.

Die voor het eerst volledig ontwikkeld en gebouwd worden door een commercieel bedrijf. Met name de Dragon modules voor de Falcon 9 raket die beide door SpaceX geleverd worden.


De huidige vloot zal in zijn geheel geschonken en verkocht worden aan tal van educatieve instellingen en musea. Zo zal de Discovery aan het Smithsonian geschonken worden om er de momenteel tentoongestelde Enterprise te vervangen. En worden de Atlantis en Endeavour verkocht.

Het ontwerp en design van de shuttle begon in de vroege jaren 1970 vorm te krijgen. Maar het eigenlijke concept zou reeds twee decennia eerder bedacht zijn. Waarbij het de bedoeling was dat het ruimtetuig op zijn terugtocht een horizontale landing kon inzetten. Een advies dat NACA doorgaf aan zijn NASA opvolger.

(de Amerikaanse Space Shuttle links, de Russische Buran rechts)
Waarbij de shuttle ondertussen zo goed als synoniem stond voor deze organisatie. Al is het eigenlijk een concept waar ook andere landen hun tanden hebben in gezet. Zo had de Sovjet Unie de Buran en de Kliper. Had Frankrijk de Hermes, dat later een ESA project werd. Ontwikkelde Japan de Hope. En had zelfs de VS enkele varianten zoals bijvoorbeeld de Locheed Martin X-33.

Gelijkenissen die wel is gedreven zouden kunnen zijn door de mogelijke militaire toepassingen hiervan. Waarvoor er destijd stemmen opgingen om hier ook militaire varianten of aanpassing voor te maken. Iets dat volgens geruchten in de VS een staartje zou hebben gekregen onder de code naam Blackstar.


Als eerbetoon, aan deze kruising tussen een binnenschip en een transport vliegtuig, maakten enkele Lego designers het ontwerp op zo accurate mogelijke schaal na. Dat indirect ook de evolutie van ruimte technologie in de verf zet als je de vergelijking met het model uit 1979 maakt. (afbeeldingen via 1 , 2, 3)

burger participatie tegen verspilling


Guido De Padt werd ongeveer een jaar geleden aangesteld als Regeringscommissaris voor de interne audit van de federale overheid. Waarvoor hij onlangs samen met de commissie leden verspilling.be heeft opgericht. Een site die de burger toelaat om zijn input over overdreven uitgaven te geven.

Een initiatief dat de betekenis van het woord “audit” in ere houd.  Aangezien dat woord afgeleid is van het Latijnse werkwoord “audire”, hetgeen luisteren betekent.   Iets dat in de aanloop naar de verkiezingen erg lijkt geïnspireerd te zijn op hetgeen Obama voor de Amerikaanse verkiezingen deed.

Hopelijk worden de gegeven reacties ook daadwerkelijk gebruikt.  Zodat er na "actieve openbaarheid" ook mogelijkheden worden voorzien voor "actieve participatie".

een mummificatie proces


Oude Egyptenaren hadden een gesofisticeerde methode ontwikkeld om dode lichamen te bewaren voor het hiernamaals door ze te mummificeren.  Hoe dit juist in zijn werk ging toont het bovenstaande animatie filmpje van het Getty museum toont.

Het enige verschil met de realiteit is dat deze vroeger niet op magische wijze uit de Romeinse / Egyptische mummie, die ze Herakleides genoemd hebben, verdwenen.

Maar waarbij de hersenen via de neus werden weggehaald en de ingewanden door een snede in de linkerzij.  Het hart werd op zijn plaats gelaten omdat het als het als de zetel van de ziel werd aanschouwd.  Van de hersenen werd enkel het vocht bewaard, aangezien dit toen als een zinloos onderdeel werd aanzien.

(van links naar rechts : Doeamoetef als jakhals,
Kebehsenoef als havik, Hapy als baviaan en Amset als mens)
Om vervolgens in kleine canopische vazen gezet te worden die in de doodskist werden bijgezet.  Waarvan de gebeeldhouwde dekseltjes de vier zonen van Horus voorstelden. Zo bewaakten ze steeds samen met een godin een orgaan (lever, maag, longen en darmen) en een windstreek.

Die in een later stadium vervangen werden door het portret van de overledene.  Samen met enkele handige gebruiksmiddelen die ze in hun tweede leven konden gebruiken, zoals meubelen, juwelen en voedsel.

Al is dit slecht één van de bewust uitgevoerde mummificatie vormen. Aangezien er onder die term ook de aan onbewuste blootstelling aan chemicaliën, extreme koude, een erg lage vochtigheidsgraad, de afwezigheid van lucht of in een vloeistof zijn ondergedompeld wordt verstaan.  (afbeelding 1)

hemelvaart



Een andere manier om naar hemelvaart te kijken is bijvoorbeeld de kortfilm invasions van Clément Morin.  Waarin je wel tal van vergelijkingspunten kan terugvinden met de verrijzenis van Jezus.  Die steevast, op een donderdag, 40 dagen na Pasen gevierd wordt.

software beveiliging



Ik heb me al vaak afgevraagd of auditieve auto alarmen nog veel nut hadden door de gewenning die je er aan kan krijgen dankzij de vele veel te licht afgesteld wagens. Maar als het op een totaal onverwacht moment komt, weet het duidelijk nog steeds te verbazen.

Misschien wel iets om in het achterhoofd te houden als je is met andere voorwerpen een anti diefstal wilt opzetten.  Of als een onderdeel van een activiteit, kortom stof tot inspiratie.

de grote ontsnapping


De Belg Nicholas Hendrickx lijkt via deze montage wel een moderne remake gemaakt te hebben van één van de grote klassiekers. Waarnaar er nog steeds met vaste regelmaat gerefereerd wordt en je wellicht de melodie uit de trailer zal herkennen.


"The Great Escape" is vermoedelijk het best gekend door de verfilming uit 1963. Die gebasseerd is op het autobiografische werk van Paul Brickhill. Waarin hij verhaalt hoe er zich een massa ontsnapping voordeed in het Duitse "Stalag Luft III".

Een kamp dat tijdens de tweede wereld oorlog speciaal voor piloten uit het Britse Gemenebest was opgericht.  En waar hij zelf ook in zat, maar niet mee ontsnapt was.

fictieve boek ontsnapping


Lissy Laricchia is een Canadese fotografe die reeks foto's gemaakt hebben waarbij het lijkt of de geportreteerde personages in de reëele wereld proberen te blijven.

Momenteel bestaat de reeks "Get Back In Your Book" uit vijf foto's waarvan de verwijzing naar de Harry Potter reeks mijn persoonlijke favoriet is.  (via)

chrome extensies #4


Na delen 1, 2 en 3 is dit het vierde luik in de rij Chrome extensies overzichten. Die je helpen om je huidige diensten te verbeteren of je nieuwe te leren kennen.

  • De "Friends Mural for Facebook" laat je toe om een apart overzicht te krijgen van een selectie van je vrienden.
  • "Wikipedia Companion - Mini Wiki Browser" heeft enkele extra opties die nog niet in een eerder vermelde extensie geïntegreerd waren.  Zo kan je hier onder meer je twee voorkeurstalen instellen.  Waardoor je bijvoorbeeld vlot tussen de Engelse en de Nederlandse Wikipedia kan zoeken.
  • "Incredible StartPage" vervangt je standaard nieuwe tabbladen met een gestijldere versie.  Die je  recent gesloten tabs, je bookmarks en een wallpaper toont.  Maar je ook op virtuele post-it's notities laat maken.
  • "Chrome Notepad" kan dan weer handig van pas komen als je notities iets te groot zouden zijn voor het formaat van een post-it.
  • "Popchrom" laat je toe om aan de hand van afkortingen of zelfgemaakte acroniemen hele stukken tekst automatisch te laten invullen.
  • "Air Hocky" is een game die je rechtstreeks vanaf de bladwijzerbalk kan spelen en veel wegheeft van een moderne versie van Pong.
  • "Lazarus: Form Recovery" zorgt ervoor dat teksten die je intijpt tegen verlies, door browser of internet problemen, gevrijwaard wordt.  Beslist een handige aanvulling nu steeds meer diensten on-line varianten hebben.
  • "Vimium" is dan weer een extensie die je toelaat om je browser te gebruiken zonder dat je daarvoor je muis nodig hebt.  Door tal van toetsenbord snelkoppelingen aan je browser toe te voegen.
  • Met "RescueTime" kan je je gebruikspatronen analyseren.  Hegeen handig van pas kan komen om het gebruik van publiekscomputers te leren kennen.
  • "Google image relinker" is een GreaseMonkey script dat je bij het op de afbeelden klikken automatisch automatisch de grootst beschikbare vorm laat zien.
  • "View Thru" toont je de originele, door link verkorters ingepakte, url's zien wanneer je er overheen gaat met de muis.
  • "Handy google shortcuts" toont een overzicht van Google diensten.  Waarbij je de de diensten die je niet wenst te zien opgenomen worden in het overzicht moet aanduiden.
  • "Fresh Start" zorgt ervoor dat je over meerdere browsers je sessies kan beheren. 
  • "RSS Live Links" kijkt welke beschikbare rss feeds er op je huidige pagina zijn.

5000 jaar aan geloofsverspreiding



De mapmakende mensen van Maps Of War maakten een overzicht van de verspreiding van de grootste religies over de afgelopen 5000 jaar. Waarbij het Hindoeïsme, Jodendom, Boeddhisme, Christendom en Islam zich verspreid hebben. Die om praktische redenen geen rekening werd gehouden met de afsplitsingen van de getoonde religies of andere kleinere religies.

Waarbij je duidelijk de impact van de Romeinse keizer Theodosius de eerste kan zien die om de vrede in zijn Rijk te bewaren van het Christendom zijn staatsreligie maakte.  Gevolgd door de impact van de koloniseringsdrang en de bijhorende missionarissen.

misbruik in de kerk



Na de schandalen in de VS, Duitsland, Ierland en tal van andere landen duiken er nu ook in België verhalen van seksueel misbruik op in de kerk. Een probleem dat jammer genoeg al jaren bestaat en dus zeker niet tijdsgebonden is, zoals je soms wel te horen krijgt.

Iets waar het Australische ABC programma Hungry Beast onderzoek naar heeft gedaan met het filmpje hierboven als resultaat.  Dat een duidelijk en pijnlijk perspectief weet weer te geven.

Het zal dan ook niet verbazen dat naar aanleiding van het bezoek van de Paus aan het VK er satirische parodieën opduiken die de vinger op de wonde leggen. Zoals bijvoorbeeld de "Pope Song" van Tim Minchin.

fortuinlijke koekjes


Een gelukskoekje of "fortune cookie" is zowel een gebakje als een traditie. Waarbij een combinatie van bloem, suiker, vanille, olie en een wijsheid of vage voorspelling gecombineerd wordt. Een gebruik dat in de 20ste eeuw gepopulariseerd werd door Japanse emigranten die naar Amerika trokken.

De huidige versie steunt dan ook op het Japanse recept. Maar kom je voornamelijk in als een dessert in Chinese restauranten tegen. Ironisch genoeg is dit gebruik niet zo gekend op het Chinese vasteland en Taiwan.

Hun herkomst zou in de 19e eeuw liggen. Toen men in het Japanse Kyoto het doosje bij Omikuji verving door een gebakje. Omikuji is dan weer een tempel traditie waarbij je willekeurig een doosje of papiertje uit een stapel haalt om je fortuinlijke voorspelling te kennen.


Maar het zou even goed uit China kunnen afstammen en in de daaropvolgende eeuwen zijn overgewaaid. Volgens sommige legendes zou dit namelijk in de 14e eeuw ontstaan zijn. Toen de Mongolen China bezet hielden. Werd er namelijk van maancakes gebruik gemaakt om een datum voor de opstand te verspreiden.

Een gebakje dat traditioneel het jaarlijks terugkerende maanfestival hoort en daardoor dus ook geen argwaan wekte.  Al werd er die ééne keer wel de dooier in het midden van de maancake uitgelaten.  Zodat er op die plaats een bericht op een stukje rijstpapier kon worden meegegeven.

In de wetenschap dat de Mongoolse overheerser niet tuk was op het gebak. Hetgeen hen de kans gaf om een vroegtijdige ontdekking te vermijden.  Want het bericht met : "Op de vijftiende van de achtste maand gaan we de Mongolen doden." was vrij expliciet.  Het plan was succesvol en luide het begin van de Ming dynastie in.

kanji


Kanji is naast Hiragana en Katakana één van de drie Japanse schriften. Waarvan de naam verwijst naar de Chinese Han dynastie waaruit het naar alle waarschijnlijk zijn oorsprong ontleent.

Net als bij de bonsai boom komt dit gebruik dus via China overgevlogen. Om op termijn aangevuld te worden zodat ze de rijkheid van de Japanse taal kon weergeven. Daarom kan je er ook tekens uit het Latijnse alfabet in terugvinden (Rōmaji).

Een taal waarbij elk teken een begrip uitdrukt met een eigen betekenis. Waarbij hetzelfde teken meerdere betekenissen kan hebben afhankelijk van de samenstelling. Die om zich in het Japans begrijpbaar te maken aangevuld worden met de fonetisch getinte tekens uit de andere twee talen.

Iets dat de auteur van de webcomic SinfestTatsuya Ishida, perfect weet te illustreren in de strip hierboven.

linkup #2

Software
  • Sociale netwerken opvolgen kan je vanuit Windows, Mac en Linux met Mixero opvolgen.
  • Net zoals Gwibber, maar die enkel onder Linux kan gebruikt worden.
  • Lotus Symphony een office suite die opgebouwd is op basis van Open Office.
  • Zen Coding is een plugin die code schrijven in HTML en CSS eenvoudiger maakt.


Webware
  • Afbeelding : Pixuffle maakt het mogelijk om een afbeelding door mekaar te halen.
  • BetalingTinyPay.me is een dienst die je via een eigen url shortner toelaat om geld in te zamelen voor goede doelen of om dingen te verkopen.  Voor de betalingen maakt het gebruik van PayPal.
  • Clip Art : Voor het illustreren van teksten of presentaties kan Open Clip Art handig van pas komen.
  • CodeOto255 toont, aan de hand van je keuze, lichte kleurvariaties met hun bijhorende css code.
  • Facebook : Ontdek wat je vrienden leuk vinden op Facebook via de "vind ik leuk" knop.
  • MindMap : Mindmappen voor beginners dankzij het eenvoudig gehouden Think.
  • Office : Microsoft Office documenten online maken en delen met je Facebook vrienden.
  • URLUntiny laat je zien waar url shortners je naartoe zouden sturen als je op hun link zou drukken.
  • Weer : Om te weten hoe het weer er elders uitziet kan dit virtuele raam helpen.
  • TwitterFollow finder is een Google Labs project die aan de hand van je Twitter account suggesties voor nog niet gevolgde Twitteraars aangeeft, net als gelijkaardige Twitter kanalen.
  • Woord : Woorden kan je met Tagxedo in de vorm van een figuur of object laten verschijnen.
  • Zonlicht : Hoeveel zonlicht je waar dan ook ter wereld kan krijgen kan je terugvinden dankzij de "Daylight Hours Explorer" van de Nebraska universiteit.

eerste mei


De vroegst gekende vieringen van de eerste mei komen uit de pagaanse geloven in Europa waarbij de bloemen als teken van de nieuwe ontluikende lente centraal stonden.  Om later na de Christanisering vaak op zo goed als identieke wijze te worden overgenomen.

Al bestaan er ook tal van variaties op zoals het dansen onder een meiboom, het aan je buren geven van kleine mandjes met bloemen en lekkers en tal van andere ondertussen verloren gegane tradities.  Maar er onstaan ook nieuwe tradities.


Zo staat deze dag ondertussen ook gekend als "het feest van de arbeiders".  Waarbij er afhankelijk van de streek optochten, bloemenstoeten, fanfares, verklede mensen en tal van andere verwante evenementen kunnen gezien worden.

Iets minder gekend is dat deze feestdag in Duistland op 10 april 1933 tot een betalende feestdag werd uitgeroepen door de toenmalige regering van Hitler.  Met de bedoeling om van de "Feestdag van de nationale arbeid" een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken.

Denkende dat hun land het voorbeeld van tal van andere gevolgd was kwamen ze niets vermoedend naar de hoofdstad.  Maar éénmaal daar werden ze gevangen genomen en de vakbonden afgeschaft.  De dag zelf werd echter behouden en dient nu ondermeer om de internationale verbondenheid te onderlijnen.  (foto meiboom , meiklokjes)

- Copyright © infocaris