13 mei 2010


Oude Egyptenaren hadden een gesofisticeerde methode ontwikkeld om dode lichamen te bewaren voor het hiernamaals door ze te mummificeren.  Hoe dit juist in zijn werk ging toont het bovenstaande animatie filmpje van het Getty museum toont.

Het enige verschil met de realiteit is dat deze vroeger niet op magische wijze uit de Romeinse / Egyptische mummie, die ze Herakleides genoemd hebben, verdwenen.

Maar waarbij de hersenen via de neus werden weggehaald en de ingewanden door een snede in de linkerzij.  Het hart werd op zijn plaats gelaten omdat het als het als de zetel van de ziel werd aanschouwd.  Van de hersenen werd enkel het vocht bewaard, aangezien dit toen als een zinloos onderdeel werd aanzien.

(van links naar rechts : Doeamoetef als jakhals,
Kebehsenoef als havik, Hapy als baviaan en Amset als mens)
Om vervolgens in kleine canopische vazen gezet te worden die in de doodskist werden bijgezet.  Waarvan de gebeeldhouwde dekseltjes de vier zonen van Horus voorstelden. Zo bewaakten ze steeds samen met een godin een orgaan (lever, maag, longen en darmen) en een windstreek.

Die in een later stadium vervangen werden door het portret van de overledene.  Samen met enkele handige gebruiksmiddelen die ze in hun tweede leven konden gebruiken, zoals meubelen, juwelen en voedsel.

Al is dit slecht één van de bewust uitgevoerde mummificatie vormen. Aangezien er onder die term ook de aan onbewuste blootstelling aan chemicaliën, extreme koude, een erg lage vochtigheidsgraad, de afwezigheid van lucht of in een vloeistof zijn ondergedompeld wordt verstaan.  (afbeelding 1)

{ 1 Reacties... read them below or add one }

- Copyright © infocaris