15 mei 2010


Nadat gisteren de Space Shuttle Atlantis gelanceerd is zijn zijn dagen geteld. Omdat het hierna samen met de rest van de vloot systematisch uit dienst genomen zal worden na zo'n dertig jaar trouwe diensten. Om plaats te maken voor hun vervangers die vlotter aanpasbaar zullen zijn om tussen ruimte voor cargo of passagiers te kunnen kiezen.

Die voor het eerst volledig ontwikkeld en gebouwd worden door een commercieel bedrijf. Met name de Dragon modules voor de Falcon 9 raket die beide door SpaceX geleverd worden.


De huidige vloot zal in zijn geheel geschonken en verkocht worden aan tal van educatieve instellingen en musea. Zo zal de Discovery aan het Smithsonian geschonken worden om er de momenteel tentoongestelde Enterprise te vervangen. En worden de Atlantis en Endeavour verkocht.

Het ontwerp en design van de shuttle begon in de vroege jaren 1970 vorm te krijgen. Maar het eigenlijke concept zou reeds twee decennia eerder bedacht zijn. Waarbij het de bedoeling was dat het ruimtetuig op zijn terugtocht een horizontale landing kon inzetten. Een advies dat NACA doorgaf aan zijn NASA opvolger.

(de Amerikaanse Space Shuttle links, de Russische Buran rechts)
Waarbij de shuttle ondertussen zo goed als synoniem stond voor deze organisatie. Al is het eigenlijk een concept waar ook andere landen hun tanden hebben in gezet. Zo had de Sovjet Unie de Buran en de Kliper. Had Frankrijk de Hermes, dat later een ESA project werd. Ontwikkelde Japan de Hope. En had zelfs de VS enkele varianten zoals bijvoorbeeld de Locheed Martin X-33.

Gelijkenissen die wel is gedreven zouden kunnen zijn door de mogelijke militaire toepassingen hiervan. Waarvoor er destijd stemmen opgingen om hier ook militaire varianten of aanpassing voor te maken. Iets dat volgens geruchten in de VS een staartje zou hebben gekregen onder de code naam Blackstar.


Als eerbetoon, aan deze kruising tussen een binnenschip en een transport vliegtuig, maakten enkele Lego designers het ontwerp op zo accurate mogelijke schaal na. Dat indirect ook de evolutie van ruimte technologie in de verf zet als je de vergelijking met het model uit 1979 maakt. (afbeeldingen via 1 , 2, 3)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris