05 mei 2010


Een gelukskoekje of "fortune cookie" is zowel een gebakje als een traditie. Waarbij een combinatie van bloem, suiker, vanille, olie en een wijsheid of vage voorspelling gecombineerd wordt. Een gebruik dat in de 20ste eeuw gepopulariseerd werd door Japanse emigranten die naar Amerika trokken.

De huidige versie steunt dan ook op het Japanse recept. Maar kom je voornamelijk in als een dessert in Chinese restauranten tegen. Ironisch genoeg is dit gebruik niet zo gekend op het Chinese vasteland en Taiwan.

Hun herkomst zou in de 19e eeuw liggen. Toen men in het Japanse Kyoto het doosje bij Omikuji verving door een gebakje. Omikuji is dan weer een tempel traditie waarbij je willekeurig een doosje of papiertje uit een stapel haalt om je fortuinlijke voorspelling te kennen.


Maar het zou even goed uit China kunnen afstammen en in de daaropvolgende eeuwen zijn overgewaaid. Volgens sommige legendes zou dit namelijk in de 14e eeuw ontstaan zijn. Toen de Mongolen China bezet hielden. Werd er namelijk van maancakes gebruik gemaakt om een datum voor de opstand te verspreiden.

Een gebakje dat traditioneel het jaarlijks terugkerende maanfestival hoort en daardoor dus ook geen argwaan wekte.  Al werd er die ééne keer wel de dooier in het midden van de maancake uitgelaten.  Zodat er op die plaats een bericht op een stukje rijstpapier kon worden meegegeven.

In de wetenschap dat de Mongoolse overheerser niet tuk was op het gebak. Hetgeen hen de kans gaf om een vroegtijdige ontdekking te vermijden.  Want het bericht met : "Op de vijftiende van de achtste maand gaan we de Mongolen doden." was vrij expliciet.  Het plan was succesvol en luide het begin van de Ming dynastie in.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris