Archive for januari 2010

de wraak van de menselijke kanonskogel



Olifanten staan erom gekend een erg goed geheugen te hebben. Vandaar ook het gezegde "een olifantengeheugen". Je mag er dan ook zeker van zijn dat als je hen iets aandoet ze dit zeker niet zullen vergeten.

De menselijke kanonskogel is een optreden waarbij iemand in de plaats van de kanonskogel in een kanon kruipt om er uit afgeschoten te worden. Die daar welliswaar voor aangepast zijn. Zo wordt er geen buskruit gebruikt maar een mechanischme van gecompreseerde lucht.

Al wordt dat soms nog wel in circussen gebruikt, maar enkel als bijkomende visuele effecten. Waarbij de locatie van het opvangnet door de techniekers berekend wordt. Maar als dit in de openlucht gebeurd maakt men soms ook al is gebruik van een waterbad.

De eerste menselijke kanonskogel was een meisje van 14 die in 1877 afgeschoten werd in het Royal Aquarium te London. Een amussementspark dat nog tot 1903 open bleef. Waarna ze met het P.T. Barnum Circus meetoerde. De record afstand die op die manier bereikt kon worden ligt sinds 1998 vast op 56,64m.

een atlas op mensenmaat


De "Klencke Atlas" staat bekend als het grootste boek ter wereld.  En zal tijdens een zomer tentoonstelling van de British Library te zien zijn samen met heel wat andere kaarten.  Uitzonderlijk zal het boek daar in een opengeklapte houding kunnen bekeken worden.

De Atlas zelf is een verzameling van 37 kaarten die de encyclopedische kennis van de wereld van toen wisten te herbergen.  In de tentoonstelling krijg je nog heel wat andere mooie kaarten te zien die, vroeger evenveel belang konden hebben als kunstwerken en vaak als status symbool dienst deden.

Door bijvoorbeeld via een wereldkaart te hinten naar hun kennis van de wereld, een kaart van het Heilige Land was een teken van vroomheid, een kaart van landgoeden toonde de rijkdom en een kaart van de woonplaats toonde dan weer dat je een loyaal burger was.

Maar meer hierover zal je wellicht tijdens of na de tentoonstelling "Magnificent Maps, Propaganda and Art" in het British Library tussen 30 april en 19 september kunnen aanhoren.  (via

auto-tuning in muziek


Auto-tuning is een technologie die tegenwoordig frequent gebruikt wordt bij het maken van muziek. Wat dit juist is en hoe het ontstaan is weet Rocketbooms Know Your Meme mooi uit te leggen in het filmpje hieronder.

Een mooi voorbeeld van muziek waarin auto-tune gebruikt wordt is de cd "Death of Autotune" van Roger Riley & Teddy Troutman, waarvan je hier enkele samples kan horen en hier integraal kan downloadenvia)


codes voor kleurenblinden



Miguel Neiva ontwikkelde het ColorAdd® systeem om mensen met kleurblindheid vlot de verschillende kleuren te laten onderscheiden. Zodat de waarde die aan de kleurencode gegeven werd niet verloren gaat. Die kunnen ingezet worden op armbandjes in ziekenhuizen, metrolijnen, potloden en andere doeleinden waarbij kleuren een rol spelen.



De ontwikkelde code draait, net zoals bij de eerder aangehaalde kleurenkiezer, rond de basiskleuren rood, geel en blauw. Aangezien je met deze kleuren alle andere kan samenstellen.

Een kleine aanvulling die een wereld van verschil zou kunnen betekenen voor die doelgroep.  Maar mits enkele bijkomende braillepunten ook voor blinden en slechtzienden zou kunnen gebruikt worden.  Mogelijk  zou dit of een soortgelijk systeem zich dus al snel kunnen ontpoppen tot een standaard bij kleurengebruik.

Hetgeen wel handig van pas kan komen als je net als in ziekenhuizen, je instelling aan de hand van kleuren verduidelijkt. (via)

kleurenkiezer voor dagdagelijks gebruik



Een kleurenkiezer is, een voor mensen die met grafische toepassingen vertrouwd zijn, een instrument waarmee je door boven een kleur te gaan staan de overeenkomende kleurencode kan verkrijgen.

Waarvan er door Jinsun Park een concept voor de toepassing bedacht om de kleuren die je in het dagdagelijkse leven tegenkomt op die manier ook overnemen. Maar die je ook meteen kan hergebruiken dankzij de rode, groene en blauwe inktpatronen die in de pen zitten.

Hoewel dit toestel nog niet verkocht wordt zijn de mogelijke gebruikstoepassingen al erg veelbelovend.   (via)


boek laptop hoes



Het ontleenbaar maken van bepaalde werkmiddelen die je toelaten om net als boeken informatie op te doen is één van de mogelijke manieren waarop de bibliotheek werking zou kunnen evolueren.  Zoals het ontlenen van laptops met een voorbereide software omgeving.  Waarvoor deze BookBook hoezen die voor MacBooks van 13 en 15 inch gemaakt zijn, er speciaal voor gemaakt lijken te zijn.  (via)

2
2

de werkelijkheid is wat je er zelf van maakt



Jungle Jail is een kortfilm die in 2007 de Aniboom prijs gewonnen heeft.  Met een verhaal over een kleine gevangene die erg afziet tot hij op een dag een kleine vriend vind die hem tot koning van jungle kroont.



Get Out gaat over Gary, een geïnterneerde patient, die een fobia heeft van de werkelijke wereld en daarom zijn eigen wereld heeft opgebouwd binnen de muren van zijn cel.



Net zoals bij de vorige kortfilm wenst ook moonboy voor een betere wereld.

Enkele mooi maatschappij kritische kortfilms die de opvolging van de soortgelijke fabels lijken te verzekeren. Het is alleen jammer dat er niets aan de fundering veranderd, zodat dezelfde problemen zich steeds blijven herhalen.

van muzikant tot muziekkorps


(via)

Showbands, showkorpsen, marching bands of muziekorpsen zijn eigenlijk fanfares waar niet muzikale visuele elementen aan toegevoegd zijn. Zoals majoretten en vlagenwuivers.

Maar die allen hun herkomst vinden in de optredens die rondtrekkende muzikanten samen gaven op festivals, feestelijkheden en andere soortgelijke feestelijkheden. Om daarna opgenomen te worden als een vast onderdeel van de legers uit stad-staten.

Waarvan nog steeds heel wat elementen in de huidige vorm terug te vinden zijn. Denk maar aan de formaties, de schreeuwerige bevelen van de aanvoerder, de uniformen, het vaandel dragen en ga zo maar door.

youtubes muziek spotter



Dat YouTube door velen onder meer gebruikt wordt om naar muziek te luisteren is iets dat Google niet ontgaan is.  En waarvoor ze al wat akkoorden hebben afgesloten om dit verder te kunnen uitbouwen.  Daaruit groeide de YouTube Music Discovery toepassing, waarbij je eveneens je eigen speellijst kan beheren.  Met filmpjes die ze uit haar samenwerking, met de digitale versie van MTV, VEVO maakte.  (zie ook TechCrunch, RolingStone)


blaatende telefoons



Heel wat toestellen raken snel verouderd en komen daardoor op de schroothoop terecht. Maar die je nog steeds kan herwerken door het een andere invulling te geven. Iets dat Jean-Luc Cornec op een bijzonder knappe manier wist te bereiken door oude telefoons met een draaischijf in een schaap te integreren. En dat je tegenwoordig in het museum voor telecommunicatie van Frankfurt kan bewonderen. (via)


smartphone kaartlezer voor financiele transacties



In een steeds digitaler wordende wereld zijn er heel wat fysieke dingen die een digitale variant krijgen. Die je vaak via een smartphone kan gaan gebruiken. Een mooi voorbeeld daarvan is de Square toepassing die je toelaat om overal financiële transacties door te voeren zonder daarvoor baar geld nodig te hebben.

Waardoor je in de nabije toekomst enkel nog een bankkaart zal nodig hebben om betalingen uit te voeren.  Een serieuze concurrent voor de betaalautomaten van de Belgische beheerder Banksys.  Die voor tal van toepassingen handig van pas kunnen komen, zoals Kevin Rose in het filmpje mooi weet toe te lichten.   (via)

batterijen opladen dankzij wi-fi signaal



Een oud Chinees spreekwoord zegt dat er energie in alles zit. Iets dat je binnenkort zelf zal kunnen ervaren door je batterijen via een aanwezige Wi-Fi signaal te laten opladen. En reeds tegen de zomer, in de welliswaar Amerikaanse, winkels zal liggen voor zo'n 40 dollar of 28 euro.

Beslist een mooie nieuwkomer in de manieren om de batterijen van je laptop of smartphone op peil te houden.  Want na de verlengde levensduur voor laptops, het laadmatje voor smartphones, kan dit vlot in combinatie met één van de vorige middelen gebruikt worden.

Waardoor je binnenkort misschien helemaal niet meer aan een oplader of oplader ruimte hoeft te denken doordat dit volautomatisch zou kunnen gaan gebeuren.  (via)

RE : Lilly Allens - Not Fair



Sven Ornelis van het Qmusic radio programma Ornelis en Rogiers maakte zijn eigen versie van het Lily Allen liedje "Not Fair". Die volgens hem erg sexistisch is en niet zomaar door een man zou kunnen gezongen worden.  Omdat er gezegd zou worden dat een vriendelijke, aandachtige man die niet goed in bed is daardoor heel gemeen zou zijn.

Al heb ik de indruk dat het liedje eigenlijk meer over een oneerlijke verdeling gaat.  Het is hoe dan ook een leuke manier om je mening te laten kennen.  Iets dat je ook al eerder kon zien en horen bij dit liedje van "The Lonely Island" dat door MsTaken van antwoord werd gediend.  (tip meon)

sarcasme tekens



Sinds kort is er een nieuw leesteken beschikbaar om sarcasme mee aan te duiden. Zodat je duidelijk kan aangeven wanneer iets sarcastisch bedoeld is. Maar evengoed zodat het bedrijfje hierachter je 1,99 dollar of 1,38 euro kan vragen om het teken aan je toetsenbord combinaties toe te voegen.

Alleen al daarom is het vrij twijfelachtig dat dit teken, een omgekeerde letter G met een puntje, even populair zou kunnen worden als andere aanvullende leestekens, zoals de wijdverspreide emoticons.  Maar ook omdat de meeste mensen toch vrij snel  door lijken te hebben, wannneer iets saracastisch bedoeld is.

Maar zelfs als je het wenst duidelijk te maken er reeds enkele vertrouwende manieren bestaan om dit te doen.  Zoals het emoticon met de rollende ogen ":-!" of een omgekeerde uitroepteken (alt 173).

Tekens die zich los van de taal ontwikkelen, maar wel over de hele wereld dezelfde betekenis hebben en vergeleken kan worden met een non-verbale vorm van Esperanto.  Hetgeen je kan doen afvragen of dit in de schoolse opleidingen steeds een onderdeel zal blijven dat je via zelfstudie moet leren kennen.  (via)

woestijn woestijn


(via)

Soms gaat er al is iets mis in de vertaling van een woord, waardoor er een rare combinatie ontstaat.  Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het woord "Sahara".  Dat in het Arabisch woestijn betekent.  Waardoor je bij het vermelden van de "Sahara woestijn" eigenlijk twee keer hetzelfde zegt.


(via)

Belgisch muzikaal promotie platform



Moodio TV is een nieuw nationaal promotie platform voor de Belgische muziekwereld.  Dat door de Franstalige gemeenschap en het Vlaamse muziekcentrum in het leven is geroepen.  Met de bedoeling om alle verschillende muziekstijlen en talen van zowel bekende en onbekende artiesten, evenementen, concertzalen en verenigingen aan bod te laten komen.



Door doelgerichte en gepersonaliseerde videohulpmiddelen aan te bieden, die helpen bij de promotie en ontwikkeling van muzikale activiteiten.  Samen met het gebruik van gespecialiseerde sites, sociale netwerken, en andere mogelijke hulpmiddelen.

Kortom een interessant werkmiddel waarmee om nieuw talent te leren kennen.  Waar je ook lokaal aan kan meehelpen door ervoor te zorgen dat de site beter gekend wordt.  Waarbij je als bibliotheek kan helpen door muzikale sessies te organiseren en opname materiaal te voorzien.  Zodat zowel de muzikanten, de bezoekers als de bibliotheek er profijt bij zouden kunnen doen.  (via)

het hollywood teken

(via)

Het gekendste symbool van Hollywood zijn wellicht de letters die je boven de stad haar naam spellen. Die hun herkomst vinden in een reclame bord dat "Hollywoodland" aangaf. Met de bedoeling om mensen warm te maken om in de heuvels boven Hollywood te gaan wonen.

Een methode die reeds eerder gebruikt was geweest werd door H.J. Whitley om reclame te maken voor zijn verkaveling, namelijk "Whitley Heights". En die de man aan zijn vriend en eigenaar van de Los Angeles Time krant aanrade om hun land op die manier te adverteren.

niet alles is wat het lijkt



Het Deense Junk Works collectief maakte deze 2 korftilms. Waarbij je eerst Marvin zijn dagdaagelijkse taak ziet doen op een ruimteschip. Om daarna muizen en monsters het tegen mekaar te zien opnemen.

De verhalen zelf lijken wel wat weg te hebben van een parabel.  Waarbij de les in deze gevallen zou kunnen zijn dat je je niet door eerste indrukken moet laten vangen.

vaarwel Darwin jaar



2009 was uitgeroepen tot het Darwin jaar, iets waar in dit filmpje (het vierde uit de reeks) van de wetenschappelijke symfonie een ode aan Charles Darwin en zijn theorie van evolutieleer wordt gebracht.

"The Symphony of Science" is een muzikaal project die als bedoeling heeft om wetenschappelijke kennis en filosofie mee te geven. De filmpjes zelf zijn mashups van het werk van Carl Sagan, Ann Druyan, and Steve Soter, en beelden uit de PBS serie Cosmos.

Maar dat zou je ook in dit filmpje over het falscifieerbaarheid kunnen zien.  Aangezien het herhaaldelijk kunnen vaststellen een belangrijk onderdeel van zijn theorie is.  En een geanimeerde versie van het kinderboek "here comes science" komt.

muppet covers



Tijdens vorige opzoekingen kwam ik nogal wat covers van The Muppets tegen, die al snel een aardige lijst van klassiekers ging vormen.  Die op hun beurt weer heel wat andere mensen ging inspireren om eigentijdse mashups te maken, zoals deze van DJ BC.

desintegrerende uitleenfilms op sd



Dat SD-kaartjes het toekomst medium lijkt te gaan worden voor muziek had ik eerder al is aangehaald. Maar nu blijkt dat er ook reeds films op sd-kaartjes via speciaal hiervoor ontwikkelde kiosken wordt aangeboden.

Een concept dat momenteel wordt uitgetetst door 6 Blockbuster en Hollywood video winkels. Die je voor $1,99 of €1,4 toelaten om een film gedurende, door de DRM bepaalde, 30 dagen na aankoop te bekijken.

De grote vernieuwing hierbij is wel dat het kaartje niet hoeft teruggebracht te worden omdat het zichzelf desintegreert 48 uren nadat de data voor het eerst afgespeeld wordt.

Of dit mogelijk meer succes kan hebben dan een on-line abonnement waarbij je de film kan downloaden of al streamend bekijken zal zichzelf nog moeten uitwijzen. Maar het klinkt hoedanook een handig alternatief voor de minder internet vertrouwde film gebruiker. Al zal die dan wel eerst een aangepaste lezer moeten aanschaffen.  (via)

nog meer windows 7 snelcodes


Onlangs had ik het over de "God Modus" die in Windows 7 verborgen zit.  Maar dankzij een tip van meon kwam ik te weten dat er nog heel wat andere snelcodes bestaan die je toelaten om een link rechtstreeks vanaf je bureaublad te bekijken.

Hetgeen je ook deze keer weer kan doen door een map op je bureaublad aan te maken en het één van de onderstaande namen te geven.

godelijke modus voor windows 7



Hoewel Microsoft sinds 2002 officieel geen easter eggs meer in zijn producten steekt door hun toetreding tot de "Trustworthy Computing Initiative", is er nu toch één opgedoken voor Windows 7.

Een feature die de "GodMode" heet en je toegang geeft tot één grote overzichtelijke lijst die het gebruik van het OS nog vlotter kunnen laten verlopen.  Een term die uit de gaming terminologie komt en die de beste features van het spel, zoals onsterfelijkheid of onbeperkte ammunitie, voor jou beschikbaar maakt. (via)

Om dit te activeren moet je :
  1. Een nieuwe map op je bureablad maken.
  2. De folder als volgt noemen : "GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}"
  3. Klik op het nieuwe icoon dat de naam GodMode draagt.

het sesame street alfabet



"Sesame street" is een programma van de non-profit organisatie "Sesame Worskhop".  Die de meeste wellicht dankzij de Nederlandse spin-off van het Amerikaanse origineel kennen.  Dat daar in het leven is geroepen met het doel om een manier te ontwikkelen waardoor de aandacht van kinderen kon bewaard worden om hen educatieve informatie mee te kunnen geven.

Iets dat ze hebben weten te bereiken door animatie, poppen en live actie te groeperen.  Het best gekende voorbeeld van dit programma zullen wellicht de individuele clipjes zijn waarin letters worden uitgelegd.  (ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ)  Maar ook dankzij de filmpjes die bij herkenning, elementaire rekenkunde, geometrische vormen, indelingen, eenvoudige problemen en de ontwikkeling van sociale vaardigheden helpen.

Net als het vertrouwd maken met thema's als het veilig oversteken van een straat, een goede hygiëne, gezond eten en soortgelijke.  Je kan er ook kennis maken met onderwerpen die in het dagelijkse leven vaak aan bod komen, zoals dood, echtscheiding en haat.

Een werkwijze die zijn doel niet miste en erg succesvol is.  Iets dat je vlot kan merken aan ondermeer de vele parodiën en referenties die ernaar gemaakt worden.  In zekere zin zou je het kunnen vergelijken met een het Britse Open2.net, maar dan speelser en voornamelijk voor kinderen.

- Copyright © infocaris