14 januari 2010

(via)

Het gekendste symbool van Hollywood zijn wellicht de letters die je boven de stad haar naam spellen. Die hun herkomst vinden in een reclame bord dat "Hollywoodland" aangaf. Met de bedoeling om mensen warm te maken om in de heuvels boven Hollywood te gaan wonen.

Een methode die reeds eerder gebruikt was geweest werd door H.J. Whitley om reclame te maken voor zijn verkaveling, namelijk "Whitley Heights". En die de man aan zijn vriend en eigenaar van de Los Angeles Time krant aanrade om hun land op die manier te adverteren.

Advies dat de man ter harte nam door bij de "Crescent Sign Company" 13 letters te bestellen die door de eigenaar van het bedrijf ontworpen werden. Elke letter was 9,1 meter wijd, 15 meter hoog en werd overdekt met zo'n 4000 gloeilampen.

(via)

Om op 13 juli 1923, een dag voor de Amerikaanse nationale feestdag, onthuld te worden. Met de bedoeling om het na 18 maanden weer af te breken.  Het was dus zeker niet de bedoeling om er een permanent onderdeel van het landschap mee te gaan vormen.

In het begin van de jaren 40 ging het vastgoed project echter failliet door de impact van de toenmalige depressie. Waardoor de letters, die al in jaren niet meer onderhouden waren, eigendom van de stad werden in 1944.

Om in 1949 door de Hollywoodse rechtbank van koophandel onder handen genomen te worden door de laatste vier letters weg te halen die "LAND" spelden weg te halen. Maar ook ook door de ondertussen beschadigd geraakte letter H te repareren.

(via)

Tegen het einde van de jaren 60 hadden de weersomstandigheden hun impact gehad op het teken en lag het geheel er erg belabberd bij.

Iets waar de "City of Los Angeles Cultural Heritage Board" in 1973 iets aan deed door de borden officieel tot monument status te verheffen (monument #111). Maar dat hield het verval niet tegen om de letters aan te tasten. Met als toemaat de door een pyromaan in brand gestoken tweede "L".

Datzelfde jaar ging het, doordat advocaten voor een minder strenge wetgeving op marijuana de letters aanpasten, tijdelijk "Hollyweed" heten. Een woordspeling die later in 1978 nog is herhaald zou worden door voor het bezoek van de paus Johannes Paulus 2 de naam te veranderen naar "Holywood".

(via)

Tegen het einde van de jaren 70 besliste de rechtbank van koophandel echter dat het monument volledig moest worden herbouwd en dat dit een kwart miljoen dollar zou kosten. Om dit te bekostigen wou Fleetwood Mac een benefiet concert geven maar werd door de lokale inwoners verhinderd op te treden.

Daarom besloot Hugh Hefner een gala fundraiser in zijn Playboy Mansion op te zetten. Waarbij de individuele letters tegen $27 700 de letter werden verkocht. Samen met de andere inzamelfondsen was dit voldoende om aan de werken te beginnen. Waardoor het oude teken in de loop van de maand augustus 1978 tegen de vlakte ging en er een goeie drie maanden helemaal geen letters meer te zien waren.

(via)

194 ton beton, emaille en staal later was het teken als herboren. Net als de stad onder haar voeten opnieuw tot bloei kwam na de zware omwentellingen die het had doorgemaakt. Waardoor het teken als een barometer voor de stad kan gelden.

Om die uitstraling te kunnen bewaren kende de procureur-generaal in 1992 de wettelijke rechten en verantwoordelijkheden toe aan de stad Los Angeles (die de land bezit), de Hollywoodse rechtbank van koophandel (die de licenties tot de beeldtenis beheerd), en de Hollywood Sign Trust (die instaat voor het onderhoud, herstellingen en verdere verbeteringen).

Een voorbeeld van zo'n verbeteringen kwam er in 2000 en 2005 wanneer de Hollywood Sign Trust Panasonic een gloednieuw alarm liet plaatsen met een beveilingsnetwerk dat je live op het internet kan bekijken.

(via)

Sommige jaren veranderd het teken ook van uiterlijk ter promotie van een activiteit of product.  En kan je op heel wat andere plaatsen in de wereld soortgelijke letters terugvinden.  Zoals in de tv-reeks "The Simpsons" waarbij een soortgelijke opstelling geparodieerd wordt en in de aflevering "Gone Maggie Gone" uitvoerig aan bod komt.  (via

updateHet Hollywood teken andermaal gered.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris