24 februari 2010Op 10 februari werd de 75ste verjaardag van het zingend telegram gevierd. Een communicatievorm die in Belgiƫ minder populair is dan bij onze Britse en Nederlandse noorderburen. Maar dat je misschien wel al kent door hun opvoering in Britse en Amerikaanse tv-reeksen.

Zoals de naam doet vermoeden is dit een muzikaal voorgedragen boodschappen die je per telegram of op een andere manier hebt ontvangen. Om vervolgens door een verkleed iemand, in een meestal humoristische wijze, gebracht wordt. Dat vooral bij speciale gebeurtenissen zoals verjaardagen, aanzoeken of ter introductie van bedrijfspresentaties verzonden worden.

Een dienst die oorspronkelijk door Western Union, een Amerikaanse telegrafie maatschappij, werd gelanceerd in 1933. Nadat een fan van Rudy Vallee deze een telegram voor zijn verjaardag had verstuurd. Die op vraag van de lokale PR directeur (George P. Oslin) aan de telefoon werd gezongen.

Met de bedoeling om zo de telegram berichten, die toen voornamelijk met overlijdens en andere droevig gebeurtenissen geassocieerd werden, een leuker imago te geven. Iets waarvoor hij zei toen nog dit verwijt gekregen te hebben : "I was angrily informed I was making a laughingstock of the company."

Omdat redelijk weinig telegram begunstigden, in die periode, reeds een telefoon in huis hadden werden vele van deze berichten, inclusief de zingende versies, persoonlijk bezorgd. Tot deze dienst in 1974 werd stopgezet door de toenemende groei van telefoons en het daardoor afnemende aanvragen voor deze dienst.

Een aanbod dat door gespecialiseerde en onafhankelijke telegram bedrijven ondertussen wel was overgenomen. Met een verdere uitwerking, inkleding en persoonlijke bezorging.  Die ondertussen ook zijn weg op het internet heeft gevonden.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris