Archive for december 2009

Jingle Bells varianten



De YouTube gebruiker Nupur maakte deze Indiaanse, meer bepaald Punjabi, variant op het gekende Jingle Bells lied. Dat wellicht één van de gekendste deuntjes ter wereld is. Die James Pierpont op 16 september 1857 ter berscherming van zijn copyright heeft neergelegd onder de naam "One Horse Open Sleigh".

Net omdat het al zolang meegaat bestaan er ook heel wat parodiën en hommages op. Zoals die waar een reukje aan Batman is en later hernomen wordt in de tv-reeks "The Simpsons".

Maar ook heel wat covers, die door een resem artiesten werden opgevoerd.  Denk maar aan Frank Sinatra, Luciano Pavarotti, Pearl Jam, Barbara Streisand, The Beatles, Andrea Bocelli, 'NSync en ga zo maar door.

versier je muur met boeken



De Nederlandse kunstenaar Anouk Kruithof maakte deze installatie, die ze zelf als omschrijft als een "enclosed content chatting away in the colour invisibility".  Waarbij ze zo'n 4000 boeken stapelt naargelang de kleur van hun kaft om de kleuren mooi in mekaar te laten overgaan.  Om ze vervolgens van hun houder te ontdoen zodat ze al vallend een nieuwe figuur vormen.

een kerst ondervraging



"Rebel Virals" is een marketing bedrijf uit het Engelse Bristol die voor het einde van het jaar een e-card maakte met een filmpje. Hiervoor maakten ze een mash-up aan de hand van zelf gedraaide stukken en fragmenten uit 24 waarbij je Jack Bauer te zien krijgt. Het resultaat is een, na de verijdelde aanslag, geslaagde en erg toepasselijke montage.  (via)

Oosters Kung-Fu konijn



De werkstukken die bij opleidingen gemaakt worden zijn zijn een rijke bron aan nieuw materiaal.  Zo maakte deze onafhankelijke film maker uit China, samen met enkele universiteitsgenoten, knappe animaties die zich op de achtergrond van zijn bureau afspelen.

Momenteel is dit het derde filmpje in wat een reeks over een kungfu konijn lijkt te gaan worden.  Waarbij de mosterd wel uit een mix van "Tom & Jerry" en "Road Runner" lijkt te komen.   Maar met het grote verschil dat er hier meestal wel een brug tussen werkelijkheid en fictie geslagen wordt.

De twee voorgaande filmpjes kan je hieronder, bij meer lezen, bekijken.  (via)

de kersthit van Rage Against the Machine



In het Verenigd Koninkrijk wordt er traditioneel uitgekeken naar wie er op kerstmis aan de top van de hitparade weet te staan. Maar omdat dit de laatste jaren steeds een lied van de winnaar van X-Factor was zijn Jon en Tracy Morter een campagne begonnen om hier iets aan te doen.

Daarom lanceerden ze in december 2009 een campagne op zowel Facebook als Twitter. Met de oproep om een niet pop liedje op de eerste plaats te krijgen. Daarom kozen ze voor het nummer "Killing in the Name" van "Rage Against the Machine".

er was eens een typmachine



Een typmachine is eigenlijk een verzamelwoord voor alle mechanische en elektromechanische toestellen die door het indrukken van een aantal toetsen een indruk kunnen maken op een medium. Hetgeen over het algemeen een blad papier is.

Een uitvinding dat ontstaan is uit de inzichten van andere technologien, met name die van de automobiel sector, de telefonie en de telegrafie.  En voornaamste een werkmiddel voor schrijvers en het bedrijfsleven was.

creatief spellen met boeken



Enkele analoge zielen maakten deze leuke affiche door boeken in de vorm van letters rechtop te zetten.  Hetgeen het knappe effect geeft die je op de afbeelding kan zien.

Over de zinnigheid van het opschrift "Read more Books than Blogs" heb ik wel mijn twijfels.  Al was het maar omdat je een boek ook in blog vorm kan lezen, denk maar aan voorpublicaties die in kranten en tijdschriften verschijnen.

Maar natuurlijk ook omdat de smaken, interesses en de manieren om informatie op te nemen voor iedereen anders liggen.  Dit heeft met andere woorden veel weg van een verheerlijking van het formaat ten nadele van de inhoud.

Nochtans bestond "het boek" of "de informatie" zoals we die nu kennen vroeger ook in andere formaten.  Het grote verschil is dat er deze keer wel een stap, van waar het daarvoor steeds fysiek was, naar het het virtuele wordt gezet.  Een stap die voor sommigen misschien net iets te groot zou kunnen zijn.  (via)

een actueel kerstlied



"A Christmas Carol" is een verhaal van Charles Dickens dat voor het eerst op 19 december 1843, zo'n 166 jaar geleden dus, verscheen. Om amper twee dagen later door haar 6000 eerste drukken te zitten.

Wat goed nieuws was de jonge Dickens die dit verhaal geschreven had om zijn schulden te kunnen afbetalen.  Iets waar hij al vanaf een jonge leeftijd in aanvaring was gekomen.  Toen zijn vader, John Dickens, aangehouden werd omdat hij zijn schulden niet kon betalen.

Met als resultaat dat de hele familie naar de gevangenis verhuisde. Op de twaalfjarige Charles na die gedwongen werd om in de buurt een huisvesting te nemen. Maar ook met de school te stoppen, zijn collectie boeken te verpanden en werk te aanvaarden in een schoensmeer fabriek.

chome extensies eenvoudiger



Google Chrome heeft sinds kort zijn manier om extensies te implementeren sterk vereenvoudigd.  Je hoeft nu nog enkel hier een toepassing te kiezen, op install te klikken en de toepassing is geïmplementeerd.



Waardoor ze het Firefox extensie systeem niet gewoon hebben overgenomen, maar er de meest vervelende eigenschap heeft weten uit te halen.  Eén van voordelen die een kenmerkende feature van Linux systemen is.

Tot nu toe zijn mijn favoriete extensies :

wachtend in de sneeuw



Het is vandaag beginnen sneeuwen en dan is deze kortfilm van Percival Hackworth wel erg passend. Zeker als ik vandaag twee, reeds een half uur op een niet komende bus wachtende, vrouwen bij mij binnen heb laten wachten.

Achteraf bleek dat de bus in kwestie door het gure weer was gaan slippen en zeven andere wagens had geramd en de toegangsweg voor alle andere bussen blokkeerde.  Net als in het filmpje werden beide dames al snel kameraadschappelijk.

een omgekeerde wereld



Zoals ik al eerder illustreerde met de keuze van rijrichting bestaan er steeds variaties op de voor ons gekende concepten. Derek Sivers toont in zijn filmpje hoe in Japan de adressen per district, woonblok en aan de hand van het bouwjaar een huisnummer kan terugvinden.

Hoe je in China een dokter niet betaald wanneer je ziek bent, maar wel wanneer je gezond bent.  Een systeem dat veel weg lijkt te hebben van onze ziekte verzekering.  De West-Afrikaanse muziek eindigt met het start ritme en een Indiaanse wereldkaart (voor ons) omgekeerd wordt weergegeven.

Een gedachte die mooi weet aan te tonen dat ideeën en concepten niet steeds klakkeloos hoeven overgenomen te worden.  Maar op een eigentijdse manier kunnen aangevuld, gewijzigd of herdacht worden.

carol of the bells



De Amerikaanse animatie maker Will Vinton maakte deze claymation als een onderdeel van "A Claymation Christmas Celaebration". Een techniek waarbij er aan de hand in klei gemaakte figuren in stopmotion foto's per actie worden genomen, die achter mekaar de illusie van beweging geven.

De bekendste gebruikers van deze techniek zijn wellicht "Bob de Bouwer" en "Wallace & Gromit".  In het filmpje zelf kan je een Quasimodo-achtig personage een waar klokkenkoor leiden, waar wel al is een foute noot geluid wordt.

Het lied zelf is een herwerking van de originele Ukrainische versie van Mykola Dmytrovych Leontovych die voor het eerst in december 1916 te horen was in de universiteit van Kiev.  Dat sindsdien al regelmatig geparodiërd en herwerkt is, enkele voorbeelden daarvan hieronder :


kerst voorbereidende elfen



Om de eindejaarsperiode feestelijk in te gaan heeft de Amerikaanse TV-zender ABC een kortfilm bij Disney besteld. Die de naam "Prep & Landing" draagt, verwijzend naar het voorbereidende werk dat voor de komst van de kerstman moet gebeuren.

Normaal gezien zou die door de ondertussen al even traditionele restricties enkel in de VS te zien zijn, via sites als bijvoorbeeld Hulu.  Maar dankzij de ondoorgrondelijke wegen van het internet heeft hij toch zijn weg tot het publiek buiten die grenzen weten te vinden.

Het zou wel een mooi kerstcadeau zijn indien er ook voor Europa en de rest van de wereld zo'n diensten zouden komen of dat de huidige hun activiteiten zouden verruimen.  Al vermoed ik wel dat de wellicht nog niet zo geuniformiseerde regelgeving van de verschillende landen daar ook wel een rol zal in spelen.


op een donkere avond



Wanneer je op een min of meer wolkeloze avond naar de hemel kijkt en er niet teveel licht of andere vervuiling is kan je vaak een mooi schouwspel zien. Of je kan op YouTube zoeken naar een opname ervan.

Al zijn er wel heel wat dingen die je zonder hulpmiddelen niet of erg moeilijk kan waarnemen. Zoals het voorkomen van grote golven op het oppervlakte van onze zon. Je zou dus van een zonne tsunami's kunnen spreken naar analogie met onze water variant.

wikipedia statistieken voor geotagging

Wikipedia telt voorlopig een 500 000 artikelen met een GeoTag. Met andere woorden artikelen over een plaats of een gebeurtenis die zich in een bepaald gebied voordoet of deed. Iets dat Mark Graham analyseerde en tot de volgende resultaten kwam.

Het totale aantal Wikipedia artikelen dat gekoppeld is aan een land.



Waarbij voonamelijk, met bijna 90 000 artikelen, de Verenigde Staten de meeste artikelen heeft. Het Caraïbische Anguilla heeft er de minste met vier. Zowat heel Afrika is slecht of zwakst vertegenwoordigd.  Maar ook China lijkt in vergelijking met India ondermaats te presteren.


Googlen straks ook met beelden en RTS



Dankzij Google Goggles kan je nu ook opzoekingen verrichten aan de hand van beelden. Al is dit nog in een prille fase en voorlopig enkel voor de gebruikers van het Androïd platvorm. Maar het geeft je alvast het perspectief om vlotter informatie te vinden door niet meer afhankelijk te worden van je ingegeven woordkeuze.



De afkorting RTS staat voor vele afkortingen maar is vooral bekend als het game genre Real-Time Strategy. Maar binnenkort zou dat wel is kunnen veranderen door de laatste zoek toevoeging van Google. Met de Real-Time Search krijg je bij zoekopdrachten namelijk ook recente resultaten van bijvoorbeeld Twitter en Facebook.

hams off



"Hams Off" is een kortfilm van Denis Constantinou dat hij als eindwerk voor zijn master opleiding aan de universiteit van Bournemouth maakte.

Het verhaal zelf gaat over een slager die wanhopig probeert om zijn prijswinnende ham te beschermen. Maar dat lijkt minder gemakkelijk gedaan dan gedacht. (via)

dieren in de eerste wereldoorlog



Er loopt momenteel een tentoonstelling in het "museum van het leger en de krijgsgeschiedenis" over de aanwezigheid van dieren in de eerste wereldoorlog.  Onder de naam "een hondse oorlog" kan je er de rol van paarden, muilezels, duiven, honden, luizen, vlooien, katten, fretten, apen, kanaries en heel wat anderen leren ontdekken.

Een fenomeen dat zich in de volgende oorlogen in heel wat mindere mate zal voordoen.  Omdat er bij de aanvang van die eerste oorlog nog veel op basis van dierenkracht werd gedaan.  Voor het vervoeren, bevoorraden, communiceren, voeden, kleden, en nog heel wat andere dingen.

klimaattop kopenhagen



Ondertussen is de zoveelste klimaattop in Kopenhagen begonnen.  Iets dat The Economist via deze strip mooi weet te schetsen.  Want de algemene verwachtingen en gevolgen zijn ondertussen algemeen gekend.

Waardoor de vraag zich stelt of er op het wereldniveau niet wat meer macht kan gegeven worden aan organisaties zoals het IPCC van de VN.  Zodat er wel degelijk dingen op korte termijn kunnen worden uitgewerkt.  Eén afgevaardigde van elke landen of regio unie zou daarbij al erg kunnen helpen.

tussen letterboxing en bookcrossing



Letterboxing is een in Engeland ontstane outdoor hobby die elementen van het oriëntatielopen en het oplossen van puzzels combineert. Waarbij de deelnemers kleine, waterdichte dozen verbergen in voor het publiek toegankelijke plaatsen, zoals parken.

Met aanwijzingen die op tal van manieren kunnen worden doorgegeven. Zoals via websites, mond tot mond, een brievenbus, krantenartikels, en soortgelijke. Na het vinden van het objecten of de objecten wordt er telkens een indruk van hun persoonlijke stempel voorzien als bewijsmiddel.



Een concept dat zich perfect leent voor een op lokatie gaan verbergen van items uit je collectie. In tegenstelling met bookcrossing waarbij je het net wel zichtbaar laat liggen.

Waarmee je geleidelijk aan meer informatie over een streek of regio kan geven.  Al dan niet gebundeld met aanwijzingen naar de volgende locatie.  Een alternatief of een aanvulling voor de bestaande wandel en fietsroutes.

de passagier



De kortfilm "The Passenger" is het resultaat van zes jaar werken. Waar Chris Jones van in 1998 aan heeft zitten werken en in 2006 klaar wist te geraken.

Om datzelfde jaar meteen de prijs van de beste animatie won in het "Los Angeles International Short Film Festival". Waarna het op verschillende kortfilm festivals te zien is geweest en nu ook op DVD te koop is.  (via)

ticket party



Tegenwoordig kom je op de meeste plaatsen wel een thermische printer tegen die je af en toe een nieuw rolletje papier moet voeden. waarmee je zoals je in het filmpje kan zien ook voor andere doeleinden kan gebruiken.

Een leuke tip van Brandon Hardesty die eerder ook al op YouTube te zien was in een gelijkaardig filmpje dat je toonde hoe je door  babyshampo over je mond te wrijven vlot bellen kon gaan blazen.

groen meubilair



Soms zit je met een beperkte ruimte en had je toch nog graag iets gehad dat op een living of leeszaal leek.  Een mogelijke oplossing daarvoor zou het inpalmen kunnen zijn van een nabijgelegen stukje tuin of park.  Waarbij je voldoende aangepaste accommodaties voorziet.

Google zoeken opgefrist




Dat Google de gewoonte heeft om zichzelf regelmatig heruit te vinden staat ondertussen zowat synoniem met hun bedrijfsnaam.  Daarom zijn ze achter de schermen druk bezig met het zoeken naar een aangenamere manier om de zoekmachine weer te geven en te gebruiken.

Een ervaring die ze vooral door het leesbaarder maken, kleuren en iconen gebruik lijken te gaan doorvoeren. Hetgeen voor een properder beeld zal zorgen met gemakkelijker herkenningspunten.

Je kan deze vernieuwingen trouwens zelf ook ervaren door snel deze stappen te doorlopen :

The Muppets - Habanera



De habanera is één van de meest populaire aria's uit de 19e eeuw. Die zijn naam te danken heeft aan de Spaanse benaming van de Cubaanse hoofdstad "Havana", namelijk La Habana. En had een grote invloed op de haar omringende Spaanse koloniën en uiteindelijk ook in Europa te hebben.

Zo incorporeerde Georges Bizet in zijn Carmen opera de "habanera El Arreglito".  Maar even goed in stukken van Ravel, Saint-Saëns, Debussy, Faure en Albeniz.

De grote nieuwigheid bij dit stuk is dat er naast de zang ook gedanst en muziek gespeeld werd.   Een combinatie die mee onder de invloed van de Frans-sprekende inwijkelingen tot stand kwam.  Die voor de Haïtiaanse revolutie van 1791 gevlucht waren.

Het ritme van de habanera lijkt ook sterk op dat van de tango waardoor er al is gefluisterd wordt dat deze muziek daar aan de wieg van lag.

- Copyright © infocaris