24 december 2009In het Verenigd Koninkrijk wordt er traditioneel uitgekeken naar wie er op kerstmis aan de top van de hitparade weet te staan. Maar omdat dit de laatste jaren steeds een lied van de winnaar van X-Factor was zijn Jon en Tracy Morter een campagne begonnen om hier iets aan te doen.

Daarom lanceerden ze in december 2009 een campagne op zowel Facebook als Twitter. Met de oproep om een niet pop liedje op de eerste plaats te krijgen. Daarom kozen ze voor het nummer "Killing in the Name" van "Rage Against the Machine".


Een gedachte waar heel wat mensen zich konden achter scharen, want het Facebook kanaal wist een klein miljoen mensen te bereiken. Waaronder ook heel wat bekendere namen, zoals Paul McCartney, Muse, Fightstar, Bill Bailey, BBC Radio 1, The Prodigy, Stereophonics, BBC Radio 5 Live en zelfs de X-Factor winnaar uit 2004.

Het resultaat was dan ook overweldigend en "Killing in the Name" is de nieuwe nummer één in hitlijsten van het VK. Met de opbrengsten van deze zullen door de bandleden aan liefdadigheidswerken worden gegeven. Met als bedankje een gratis concert die de groep in de loop van 2010 plant te geven.

Bij het bekend worden van het opzet belde de BBC met één van de leden die er het volgende op te zeggen had :

"We're very very ecstatic and excited about the song reaching the number one spot. We want to thank everyone that participated in this incredible, organic, grass-roots campaign. It says more about the spontaneous action taken by young people throughout the UK to topple this very sterile pop monopoly. When young people decide to take action they can make what's seemingly impossible, possible."

Een mooi voorbeeld van hoe sociale netwerken het gemakkelijker maken om mensen met dezelfde mening te verzamelen en tot een gecoördineerde actie te leiden.  Een moderne variant van "mond tot mond reclame".

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

- Copyright © infocaris