19 oktober 2009Gisteren had ik het nog over verschillende rap stijlen en vandaag kwam ik daar alweer een nieuw voorbeeld van tegen. Namelijk de literaire rap die Chris Montgomery brengt over het leven van de poëet John Keats.  Een methode die veel weg lijkt te hebben van de wetenschappelijke versie die ik gisteren vermelde.

Maar het leunt even goed aan bij poetry slams. Die Marc Smith in 1984 te Chicago in het leven riep. Een concept waarbij dichters in een soort van wedstrijdverband eigen of zelfgemaakte werken voordragen. Die vervolgens beoordeeld worden door eerder geselecteerde leden van het publiek.
Wellicht inspireerde dat de Def Comedy Jam spin-off Def Poetry, waarbij verschillende artiesten die met het gesproken woord werken aan bod kunnen komen.  Zo kan je er ondermeer dichters, acteurs en muzikanten tegenkomen die het publiek willen verrassen door uit eigen voor te dragen.

De naam van de het programma hebben ze dan weer te danken aan de host die dit programma presenteerde voor de Amerikaanse tv-zender HBO, namelijk Mos Def.Met boeiende resultaten zoals de meeslapende voordracht van de Palestijns/Amerikaanse poëet Suheir Hammad.  In eigen land wist Wim Helsen dit een tijd lang te herwerken voor het "man bijt hond" segment "vrienden van de poëzie".  Waarbij hij zelf gekozen stukken, al dan niet uit inzendingen, voorlas.

Beslist wat inspiratie om iets op poten te zetten voor bijvoorbeeld de volgende dag van de poëzie die volgend jaar op 28 januari zal plaatsvinden.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Erg interessante blogpost! Ik heb me nog nooit zo verdiept in poëzie, maar dit spreekt me erg aan.

    Thnx. Weer wat geleerd :-)

    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan en blij het te horen, want dan ben ik alvast in mijn opzet geslaagd :-)

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris