11 januari 2009

[-VVBAD-] In november van vorig jaar melde ik dat de organisatie die instaat voor het uitlenen van games, BEA, het uitlenen van retail games aan banden ging leggen door het te verbieden.  Waardoor heel wat collecties games uit bibliotheken onbruikbaar zouden worden.

Om te vermijden dat dit gebeurde gingen alle actoren (BEA, VVBAD en Bibnet ) samen rond te tafel zitten om hier iets aan te kunnen doen.  In afwachting van die gesprekken wordt het voorgaande gedoogbeleid verlengd tot er een akkoord is.  Dit wil ook zeggen dat je ondertussen dan ook geen nieuwe games meer aan je collectie mag toevoegen.

Een situatie waar ook Nederland in 2006 mee geconfronteerd werd.  Met als resultaat dat er enkel nog games met een PEGI-code mochten worden uitgeleend, tenzij ze educatief waren.

Voor die games was er bovendien een uitdrukkelijke toestemming nodig van de uitgever/producent die door het NBD-Biblion moest bekomen worden.  Hierdoor kwamen er slechts met mondjesmaat nieuwe games uit die de bibliotheken aan hun collectie konden voegen.

Waardoor die ook niet meer zo up-to-date en aantrekkelijk waren voor de gebruiker.  En zodoende verdwenen de meeste van die collecties uit de bibliotheken.  Wat bijzonder jammer is, want ook niet-educatief gelabelde games kunnen je heel wat bijbrengen.

Ik kijk dan ook uit naar de inhoud van dit akkoord voor Vlaanderen.  Hopelijk merkt het BEA ook dat een gelijkaardig akkoord als in Nederland voor beide partijen nadelig is en krijgen we een aparte regeling voor niet commerciĆ«le instanties.

Met dank aan Henk voor het Nederlandse retrospectief.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris