03 mei 2013

Een smoking is een vertrouwd en populair stuk kleding. Waarvan de naam hint naar zijn oorsprong. Het is namelijk afkomstig uit de Engelse taal. Dat in het Brits Engels een "dinner suit/jacket" heet en in Amerika als "tuxedo" wordt benoemd.

De Britse variant geeft langs deze weg aan dat dit werd gedragen bij de avondmaaltijd. Of dan toch wanneer de mannen na het eten, apart van het vrouwelijk gezelschap, naar een minder formele jas wisselden. Met de bedoeling om gezamenlijk een sigaar te roken. Op deze manier wilden ze voorkomen dat de rooklucht in de nette kleding kroop. Waarna er opnieuw van jas geruild werd.

Vaak naar een meer formele jas, zoals de "tailcoat", die langs de achterkant langer was om aan de toenmalige "black tie dress code" te kunnen voldoen. Maar omdat de midden en hogere klasse buiten deze gelegenheden (zoals bruiloften, opera, theater, formele etentjes) graag gelijkaardige, maar minder formele kleding (zoals voor sociale bezoeken, kleine bijeenkomsten en publiek entertainment) droegen werd de "tailless" variant van de jas bedacht. Die algemeen aanvaard werd wanneer de prins van Wales, die later bekend zou staan als Edward VII, het ging dragen. Waardoor het uiteindelijk uitgroeide tot de nieuwe dress code standaard.

De alternatieve benaming in de Verenigde Staten stamt dan weer af van de plaats waar dit gepopulariseerd werd. Hoe dit juist gebeurd is kent meerdere versies. Al delen ze wel het feit dat op de ene of op de andere manier de introducerende persoon uit of langs Engeland kwam. Jessica Oreck ligt voor Ted een van deze verhalen toe. Meer en uitgebreidere uitleg over dit onderwerp kan je hier vinden. (met 1, 2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris