05 mei 2013

 "Cinco de Mayo" of vijf mei is een dag waarop Mexicanen de slag bij Puebla (1862) herdenken. Waarbij vierduizendtal Mexicanen het van een veel beter bewapend Frans leger met een achtduizendtal manschappen haalde in een veldslag.

Die er gekomen was nadat Mexico in 1861 een tijdelijk moratorium op de terugbetaling van haar buitenlandse schulden inlaste voor een periode van twee jaar. Omdat de nasleep van de Mexicaans-Amerikaanse (1846-1848) en de hervormingsoorlog (1857-1861) het land bijna bankroet hadden achtergelaten.

Waarop de Engelse, Spaanse en Franse troepen het land invielen om hun terugbetaling te eisen. Na onderhandelingen trokken de Engelse en Spaanse troepen zich terug. De Franse troepen, onder leiding van Napoleon III, maakten echter van deze gelegenheid gebruik om het land naar hun hand te zetten. Door het tweede Mexicaanse Rijk in het leven te roepen onder de Oostenrijkse Maximiliaan I.

Waaruit de herdachte veldslag zou volgen. Die de verzetsstrijders zou inspireren om te blijven vechten en uiteindelijk het land te heroveren. Nadat de Franse troepen besloten hadden om zich terug te trekken (1866). Om zo een mogelijke confrontatie met de VS, dat het Mexicaanse verzet politiek en militair steunde na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog (1865), te vermijden. Mede vanwege een dreigende oorlog met Pruisen die er 5 jaar later ook kwam. (via, met)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris