31 augustus 2010


De RMS Titanic was het grootste passagiersstoomschip ter wereld. Dat van het Engelse Southampton naar New York afvaarde op 10 april 1912. Om vier dagen later rond 23u40 een ijsberg te raken en om 2:20 te zinken.

Hetgeen zware problemen met zich meebracht aangezien er zo'n 2223 mensen aan boord waren en er slechts reddingsboten voor 1178 mensen voorzien waren. Aangezien de toenmalige regels er niet meer vereisten en het als onzinkbaar bestempeld was.

Met als resultaat dat zo'n 1517 mensen stierven. Waardoor het één van de dodelijkste maritieme rampen uit de geschiedenis werd. Waar Expedition Titanic je een beter zicht op geeft. En voor tal van wijzigingen zorgde in de regelgevingen.


Vier jaar later zou het zusterschip de Britannic in soortgelijke omstandigheden zinken.  Na geraakt te zijn door een torpedo of door op een mijn gevaren te zijn.

Ook op de Olympic, het andere zusterschip, had de ramp met de Titanic gevolgen.  Er brak onder de bemanning namelijk een staking uit omdat er onvoldoende zeewaardige reddingsboten waren.  Iets waar de maatschappij iets aan deed om aan de eisen tegemoed te komen.

Een verhaal waar James Cameron in 1997 een verfilming van maakte.  Waarbij bepaalde gebeurtenissen zoals de kapitein die samen met zijn schip ten onder ging en de op hun post blijvende muzikanten beter gekend werden. (afbeeldingvia)

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. Dank voor je stukje over de Titanic. De link met de Britannic en de Olympic wordt zelden gelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan Dennis.

    Vaak kaderen verhalen in een groter geheel en dat probeer ik er toch altijd bij te halen, zonder dat het een roman wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris