20 juli 2010Baby springen of El Colacho is een traditie dat jaarlijks op het katholieke feest van Corpus Christi in het Spaanse stadje Castrillo de Murcia gehouden word.

Waarbij alle kinderen die sinds het vorige festival geboren zijn op een matras gelegd worden in een straat die je van de kerk wegleid. Om vervolgens door figuren die verkleed zijn als el Colacho of de duivel door de straat rennen terwijl ze over de matrassen springen.

Om op die manier hun zondes weg te nemen, een voorspoedig leven te bezorgen en het van ziektes en slechte geesten te bezweren. Waarna en zich in een duivelse haast uit de voeten maakt. Een vorm van exorcisme dat sinds zijn eerste verschijning in 1620 nog niet veranderd is.


Feestelijkheden dat door het "Brotherhood of Santísimo Sacramento de Minerva" georganiseerd worden.  Waarbij één van de activiteiten het achtervolgd worden door twee duivelse figuren met een zweep en knots.

Het zal dan ook niet echt verbazen dat het Vaticaan dit broederschap reeds gevraagd heeft om zich van "El Colacho" of "La Octava Festival" te distantiëren vanwege de duidelijke risico's die hieraan verbonden zijn.

Iets waar Spanje met bijvoorbeeld zijn course landaise een patent lijkt op te hebben.  Al was de oorspronkelijke traditie uit 1452 waarbij koeien door de straten liepen toch heel wat veiliger.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris