11 juli 2010


Een ambigram is een, vaak gekalligrafeerde, tekst die bij het omdraaien een zelfde of andere betekenis heeft. Het woord zelf is een samenstelling van het Latijnse voorvoegsel "ambi-" dat "dubbelzinnigheid" suggereert en de Griekse stam "gram", dat "geschreven specimen" betekent. Samen betekent dit dus een dubbelzinnig op te vatten geschreven vorm.

Die al sinds het bestaan van het schrift moet bestaan. Maar waarvan de vroegst terug gevonden moedwillige versie in het werk van Peter Newell kan terug gevonden worden.  Een illustrator die de boeken van Mark Twain en Lewis Carroll van beelden voorzag.


Om in 1893 in het eigen werk dat onder de titel "Topsys & Turvys" uitbracht werd, op de laatste pagina "the end" omgekeerd leesbaar te maken als "puzzle".  Dat in 1908 overgenomen werd in de rubriek curiositeiten van het maandelijkse Britse magazine "The Strand".

Waarna het in 1970 door John Langdon, een grafisch ontwerper, en Scott Kim, een game designer, werd gepopulariseerd. Hetgeen ondermeer tot uiting komt in het werk van Dan Brown. Waarin hij als een hommage aan Langdon zijn hoofdpersonage Robert Langdon genoemd heeft.  En de techniek in het plot van het "het Bernini mysterie" integreerde.

Een diepgaandere uiteenzetting kan je in de tekst "Mathemagical Ambigrams" van Burkard Polster terugvinden.    (via 1 , 2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris