02 oktober 2009Tot een uurtje geleden kon er in Ierland gestemd worden over het Lissabon verdrag. Waarvan morgen de uitslag bekend zal worden.  Al lijkt het deze keer wel iets waarschijnlijker dat het resultaat positief zal zijn nu het JA kamp beter georganiseerd is en een gezamenlijke aanpak van de financiĆ«le crisis vele stemmers lijkt te gaan overtuigen.

Doordat er voor de aanvaarding van dit verdrag een tweede ronde nodig was zijn er een tal van nieuwe sites opgestart die kunnen helpen om een beter inzicht te verwerven in dit verdrag. Zo kan je bijvoorbeeld hier doorheen de tekst van het verdrag op zoek gaan naar voor jou interessante onderdelen.

Indien een meerderheid van de stemmen voor het verdrag is zal dit voor enkele veranderingen in de Europese manier van handelen zorgen. Zo zullen er onder andere voor het nemen van beslissingen niet langer een unanimiteit van stemmen nodig zal zijn maar een meerderheid. Komt er een president en een minister van buitenlandse zaken.  En tal van andere veranderingen die de vorm van het het Europese project zullen helpen efficienter te maken.

De teksten van de grondwet zullen zowel on-line als off-line een interessant collectie onderdeel voor de collectie van de bib zijn.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris