02 september 2009


Asteroïden en meteorieten die de mensheid bedreigen is een inspiratie bron waar menig film maker zich heeft door laten inspireren. Een scenario dat nog niet zo onrealistisch is, want er bestaan heel wat van die objecten. NASA wist er al zo'n 6363 die dicht in de buurt van onze planeet komen te identificeren en op te volgen.

Maar wilt dat dan ook zeggen er in zo'n geval enkel met nucleaire wapens of boorteams gewerkt kan worden? De Britse wetenschappers van EADS Astrium vinden alvast van niet door een een alternatief te ontwikkelen voor de NASA en ESA.

Bij het detecteren van een object dat op een ramkoers met de Aarde ligt zal een "zwaartekrachttrekker" de ruimte ingezonden worden.  Die de bedoeling heeft om de zwaartekracht van schip te gebruiken om het object beetje per beetje een koerswijziging mee te geven die het onze planeet doet ontwijken.

Een knap idee dat echter wel steunt op het feit dat we het object op voorhand zien komen en dat het gestuurde schip tegen in de buurt van het object loskomende brokstukken kan.

Er zullen met andere woorden nog heel wat bijkomende maatregelen getroffen moeten worden om toch enigszins beschermd te zijn.  Zoals bijvoorbeeld een globaal project om volautomatisch de hele hemel te laten afspeuren en niet een fractie zoals dat nu het geval is.  (prentvia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris