01 september 2009Cartoonist Jim Unwin maakte een diagram van een vijftiental mythische wezens en de groepen waartoe ze behoren. Wezens waarvan werd aangenomen dat ze echt bestonden en in sommige gevallen gebaseerd zijn op bestaande dieren. (via en grotere versie afbeelding) 
Camahueto heeft de vorm van een kalf of een stier, met een smalle hoorn of bult op hun voorhoofd vergelijkbaar met die bij de eenhoorn.Centaurs
 komen uit de Griekse mythologie en zijn een combinatie van het onderstel van een paard en de bovenste helft van een mens.
 
Cerberus is een meerhoofdige, drie om precies te zijn, hond die de poorten van het het dodenrijk Hades  bewaakt.


Cockatrice
 lijkt op een grote hen met de staart van een hagedis.

Cynocephalus is een echt dier dat je in de Filipijnen kan terugvinden.  Waar het door het leven gaat als vliegende kat, maar het is geen van beide.  Al kan het van de vliezen onder zijn armen wel gebruik maken om over afstanden van 100 meter of meer te zweven.  Het dier weegt maximaal 1,7 kilogram, is zo'n 43 cm lang en heeft een breed hoofd, smalle oren en grote ogen.


Echidna
 is een ander echt bestaand dier dat verwant is met de miereneter.

Griffin
 heeft het lijf van een leeuw met het hoofd en de vleugels van een arend.
Harpy is een vogel met het bovenlijf van een vrouw met vleugels.  Die vooral gekend staan als de vogels of geesten die constant het voedsel van koning Phineas stalen.  Het woord "Harpy" is dan ook een afgeleide van het Griekse harpazein dat "weg te rukken" betekent.
Manticore heeft het lichaam van een rode leeuw, een menselijk hoofd met drie rijen scherpe tanden en een trompet-achtige stem.  Al worden daar ook nog vaak andere attributen aan vastgehangen, zoals hoorns, vleugels, een staart van een draak of een scorpioen en voeten van een draak.


Mermahuataur
 is een soort van zeeleeuw met een hoorn op het voorhoofd, vergelijkbaar met een Narwal.
Mermaid is een combinatie van een vis aan de onderkant en een mens aan de bovenkant.  Die dan weer bekend zijn vanwege hun aanlokkelijke gezangen die zeevaarders op de klippen deden varen.  Maar ook op de Rijnse binnenwateren kon je er terugvinden, denk maar aan de Lorelei meerminnen.


Minotaur
 is een wezen met hoofd van een stier en het lichaam van een mens.  Die voorkomt als bewaker van het Kretenzische labyrint te Knossos.

Orthrus is een twee hoofdige hond die de broer van Cerberus is.

Pegasus
 is een gevleugeld paard god die samen met zijn broer Chrysaor uit de nek van Medusa verscheen na haar onthoofding door Perseus.
Unicorn of eenhoorn is een paardachtig wezen met een hoorn op het hoofd, een baard, de staart van een leeuw en gekliefde hoeven.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris