04 maart 2009

Er bestaan heel wat films over rampen met asteroïden, nucleaire wapens en andere explosieven. Waarbij je duidelijk te zien krijgt wat de impact van zo'n gebeurtenis op de wijde omgeving zoal zou kunnen hebben.

Wellicht heeft dit het Australische ontwerp bedrijf CarlosLabs geïnspireerd om een mashup te maken. Bestaande uit Google Maps en de weergave van de verschillende impact zones van allerlei bommen.

De centrale cirkel stelt de plaats voor waar de meeste mensen binnen de 24 uur zouden sterven. In de volgende cirkel zijn dat derdegraads brandwonden, de roze cirkel daarna duid op tweedegraads brandwonden (zoals wonden van kokend water) en de uiterste cirkel heeft eerstegraads brandwonden (zoals bij een zonneslag).


Een schrikwekkende manier om vast te stellen hoe de atoomwapens sinds Nagasaki en Hiroshima steeds zwaarder zijn geworden. Maar nog steeds niets zijn vergeleken met de brute kracht dat een asteroïde kan aanrichten.

Hetgeen ook meteen aantoont dat dit minstens even ernstig moet genomen worden als de andere bedrijgingen. En waarvoor er al heel wat NEO (Near Earth Object) opspoerings initiatieven zijn opgericht. Waarbij computer programma's de hemel afspeuren aan de hand van enkele bepalende parameters.

Een last die in Amerika op de schouders van de NASA rust. In Europa is dat het werk van de EUNEASO, dat de afkorting voor "EUropean Near-Earth Asteroids Search Observatories" is.  Andere gelijkaardige organisaties kan je via deze pagina terugvinden.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris