13 maart 2009


Net zoals oude beroepen zijn ook de computer interfaces onderhevig aan de tand des tijds.  Ze worden namelijk steeds verbeterd om tot zo goed mogelijke gebruikersgemak te komen.  En dat doet je toch even met een zeker vleugje nostalgie terugdenken aan die oudere, maar nog steeds even vertrouwde, besturingssystemen en hun omgevingen.

Die net als Harry Potter boeken met jou zijn meegegroeid.  Gaande van een eenvoudige prompt op het scherm tot overdreven verzwaarde grafische omgevingen.  Waarbij het mij nu wel opvalt dat, net zoals bij games, de ontwikkeling erg gebonden lijkt te zijn met de mogelijkheden van het beestje zelf.


Tot in die mate dat het ten koste gaat van het rendement van de hardware in je computer.  Een weg die gelukkig niet alle interfaces zijn ingeslagen.  Want uiteindelijk gaat zich dat ook gaan uiten in de verkoop, zoals dat voor MS Vista het geval is.

Al is dat enkel kunnen gebeuren omdat het voorgaande systeem een voldoende goed alternatief bleek te zijn.  Maar als je zelfs dat niet hebt ben je wel enigszins gebonden.  Tenzij je jezelf wenst open te stellen aan steeds beter wordende alternatieven, zoals Ubuntu, ReactOS, gOS / SplashTop, Pan en andere.


Waardoor Microsoft nu de zeilen is gaan bijdraaien door de druk van haar consumenten.  Hetgeen vermoedelijk wel wat haren in de boter van de hardware makers zal leggen.  Omdat die er uiteraard baat bij hebben dat je steeds een betere computer gaat nodig hebben.  Zeker als je nieuwe games in optimale omstandigheden wenst te blijven kunnen spelen.

Er valt met andere wel heel wat te vertellen over de grafische gebruiksomgevingen.  Zeker omdat deze van erg groot belang zijn om het merendeel van de gebruikers te kunnen laten werken met zowat alles elektronisch (computer, website, catalogus, bankautomaat, pompstation, ...).

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris