26 maart 2009


Clerkdogs is een film suggestie site waarbij mensen die in een videotheek werken of gewerkt hebben de mogelijkheden ingeven.  Omdat zij vanuit hun werk ervaring een goed inzicht hebben weten te verwerven in de corrolaties tussen de smaak van hun klanten en de films.

Aan de hand van enkele diepgaandere karakteristieken kunnen ze namelijk bepalen welke films je wellicht ook graag zou wilen bekijken.  Een ervaring die ze via Clerkdogs ook on-line beschikbaar maken door je vergelijkbare suggesties te doen aan de hand van een film die je reeds eerder bekeken had en goed vond.

Hiervoor doen ze beroep op "the movie genome ".  Een project ontwikkelt door de sociale zoekmachine Jinni.  Dat je meer informatie over de films geeft dan de traditionele indeling op genre, titel en acteurs.  Door met meerdere factoren rekening te houden.

Zoals de inhoud en het verhaal, maar ook de waarneembare elementen (een  éénmans leger of een "battle of the sexes"), de opgenomen structuren van de film (lineair, niet-lineair of een verhaal binnen een verhaal), de gedragingen (geweld, naaktheid, ed.) en nog tal van andere criteria.


Net als Clerkdogs dit voor films doet kan je volgens een gelijkaardig systeem bij BookLamp nauwer bij jouw interesses aansluitende boeken terugvinden.

Een handig concept dat je toelaat om te teren op je eigen kennis en de appreciaties van anderen. Dat op de regelmatig terugkerende "hebt u misschien een suggestie " vragen zou kunnen antwoorden door dieper op de inhoud van de werken in te gaan.

Het zou dan misschien ook geen slecht idee zijn om als een volgende stap in de uitwerking van catalogi een gelijkaardig iets te implementeren.  Zodat de gebruiksvriendelijkheid van de catalogus blijft stijgen en nog meer sociale interactie toelaat.

Waardoor het zich ook steeds beter als referentiepunt zal weten te oriënteren.  Voor zowel de klassiekere media uit de collecties, zoals muziek, films en boeken, maar ook voor strips, podcasts, onderwerp gerichte web encyclopedia, en andere nieuwe mediale toepassingen.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris