Archive for april 2012

koninginnedag


In 1880 zochten de liberalen in de Nederlandse regering naar een manier om de nationale eenheid te promoten. De monarchie was echter onpopulair en de vieringen van de verjaardag van koning William III hielpen daar niet bij.

Tot J. W. R. Gerlach, een editeur van het Utrechts Provinciaal en Stedelijk Dagblad, het voorstel lanceerde om de verjaardag van de wel populaire prinses Welhelmina te vieren. Hetgeen pas vijf jaar later, op 31 augustus, ook effectief voor het eerst gebeurde in Utrecht.

monumenten foto rondes



Google Maps heeft aan de hand van overlappende foto's uit Panoramio en Picasa 15 000 monumenten in kaart gebracht. Door ze in een 3D foto toer te gieten. Enkele voorbeelden hiervan zijn La Sagrada Familia, Eiffeltoren, Santiago Bernabéu Stadium, Hongaarse Nationale Operahuis en de Trevi Fontein. Een leuke aanvulling voor zowel toeristen, die hun reis willen plannen, als de virtuele toeristen die zich door middel van het internet verplaatsen. (via google)

google zerg rusht



De Google omgeving heeft er een nieuwe game verwijzing bij. Naast verwijzingen naar Donkey KongPacMan, Flight Simulator en de Konami Code kan je nu ook een Starcraft referentie zien. Door "zerg rush" in de zoekmachine in te typen start je namelijk een spelletje waarbij het opzet is om zoveel mogelijk van je zoekresultaten te vrijwaren van vernielzuchtige o's. (facebook tip Philip DeFranco)

verander van liedje poster


We have a shared music machine in our studio. Anyone can put anything on they want at any time, no rules. It’s a democratic system that seems to work 99% of the time. But occasionally the system fails and that’s what inspired me to build this poster. 
Het bovenstaande idee van Michael Robinson, als een project voor Agency Republic, zorgt ervoor dat het hudige liedje dat momenteel speelt verandert zodra je er iets, zoals een prop papier, op smijt. (vimeo via diskursdisko)

google drive



Google Drive, een dienst die vandaag gelanceerd werd, zal je in de toekomst toelaten om al je bestanden van overal te bereiken, te delen en met meerdere te bewerken. Waarbij het basis aanbod van 5 GB gratis krijgt dat je naar 25 GB kan updaten. Dat beschikbaar zal zijn voor PC's, Mac's, Android toestellen, iPhones en iPads.

Een interessant aanbod dat het wellicht, zeker in de lanceerfase, vooral van zijn vlotte integratie en synergie met de andere Google diensten zal moeten halen. Want er zijn nogal wat concurrenten voor gegaan. Denk maar aan diensten als Dropbox, Microsoft Skydrive of iCloud.

John Cleese over creativiteit



John Cleese geeft een lezing op Video Arts om het publiek te helpen onderstaan hoe je creatief kan denken. Zonder dat je daarvoor, volgens Cleese, een speciaal talent nodig hebt. Je hebt of een "open" of een "gesloten" gedachtengang.

Een boeiende 37 minuten lange lezing, met de nodige humor. Met ondermeer de tips om jezelf de tijd te gunnen om tot creatieve oplossingen te komen. Net als voor een klimaat te zorgen dat jezelf en je collega's toelaat om daar toe te komen. (video arts via boing boing met wikipedia)

132 jaar Gideon Sundback



Vandaag zet Google Gideon Sundbäck (24 april 1880 – 21 juni 1954) in de spotlight. De Zweeds-Amerikaanse ingenieur die voornamelijk bekend is door de uitvinding van de zipper. Hetgeen ondertussen, want hiervoor had je enkel knopen en gespen, is uitgegroeid tot één van de frequenst gebruikte, naast klittenband en velcro, sluitingsmethodes. (via google met wikipedia)

vacuüm verkeer



Met het "Evacuated Tube Transport" systeem kan je zowel mensen als vracht in een luchtledige omgeving vervoeren. Aan maximumsnelheden van 6 500 km per uur. Voldoende om in zes uurtjes de wereld rond te gaan.

Een systeem dat enigsinds doet denken aan een soort uitvergrote versie van de buizenpost. Waarbij er eveneens door middel van vacuüm op korte tijd dingen doorheen het gebouw konden worden verstuurd. (newsdirect via likecool met wikipedia)

de geur van oude boeken



Richard van Abebooks ligt toe waar de geur van oudere boeken juist vandaan komt. Hij steunt zich hiervoor op het onderzoek van enkele chemicussen aan de "University College" te London. Die dit in het kader van "heritage smells" onderzochten.

Oude boeken blijken namelijk per bladzijde honderden vluchtige organische deeltjes in de lucht los te laten. De hoofd wetenschapper van het project omschrijft de geur als volgt : "A combination of grassy notes with a tang of acids and a hint of vanilla over an underlying mustiness."

Een geur dat je ondertussen ook in een spuitbus kan kopen. (UCL via laughing squid)

slapende Betty



Prinses Betty slaapt door een narcoleptische versuffing. De koning doet daarom een beroep op zijn onderdanen om haar wakker te maken. Een waardig lookalike van Prins Charles moet zijn koninklijke buitenwijk verlaten om de prinses te redden. Maar zal Betty wakker worden met slechts een kus?

"Sleeping Betty" is een animatie dat volledig in Oost-Indische inkt is getekend. In deze, door Perrault opgetekende, klassieker verwerkte Claude Cloutier tal van onsamenhangende, anachronistische en speelse elementen uit het sprookjes universum. (via vimeo)

van telefooncel naar informatie kiosk



New York City vervangt kijkt uit om zijn telefooncellen te vervangen door, met het internet verbonden, touch-screen tablets. Daarom starten ze met een piloot project waarbij deze aanpassing op 250 cabines zal worden toegepast. Door 32-inch "smart screens", ontworpen door City 24/7, doorheen de stad te installeren. In de hoop dat dit op termijn de 12 800 outdoor cabines kan vervangen.

Deze nieuwe touch-screen tablets zullen vrij toegankelijk zijn en hun inkomen verwerven door lokale reclame te tonen. Voorbijgangers kunnen er informatie over lokale restaurants, winkels, toeristische attracties en verkeersinformatie mee te zien krijgen. Evenals een toegang tot de 311 lijn van de stad waarop klachten en informatieve vragen kunnen gesteld worden. Maar even goed kunnen dienen om veiligheidswaarschuwingen in meerdere talen te tonen.

Met de bedoeling dat gebruikers op termijn ook populaire internet toepassingen als Skype kunnen gebruiken om via het internet te bellen of hun webmail kunnen controleren. Door van deze hokjes Wi-Fi hot spots te maken zullen ook externen toestellen toegang hebben.

Een project dat de stad niets zou kosten en op termijn zelfs voor inkomsten zou kunnen zorgen. Bovendien zou het door de mogelijkheid om het proper te spuiten, zonder dat dit apparatuur zou beschadigen, kan het ook vlotter onderhouden worden.

De traditionele telefooncabines hebben hun beste tijd gehad. Het is dan ook meer een teken van de tijd dat ze geleidelijk aan uit het straatbeeld zouden verdwijnen. Zonder dat daarvoor de bestaande ruimtes hun publieke functies verliezen. Maar met toegevoegde waarden die het potentieel verruimen. Bovendien helpt het de inwoners om zich beter te vertrouwen met zulke toestellen. (cnet vialaughing squid)

camera ziet om de hoek



Wetenschappers van het MIT Media Lab zijn erin geslaagd om een techniek te ontwikkelen dat een camera toelaat om achter hoeken te kijken. Door via verspreid laser licht verborgen objecten te reconstrueren. Aan de hand van een speciaal hiervoor aangepaste camera die de informatie in beelden vertaald.

Een uitvinding dat mij aan de CornerShot doet denken. Een wapen dat er op gemaakt is om om de hoek te schieten zonder dat drager daarvoor zelf, zowel letterlijk als figuurlijk, het hoekje om moet. Eén van de vele mogelijke toepassingen waarvoor deze techniek van pas kan komen. (nature via presurfer met wikipedia)

elektrisch reuzehert



Twee jaar terug had ik het al is over de "elektrische reuzen" van Choi+Shine. Ondertussen zijn daar ook de reuze herten van het Russische Design Depot bijgekomen. Hetgeen enigszins doet hopen dat dit een trend zou worden en er, naast een zo kost efficiënte structuur, ook aandacht voor het landschap zou zijn. Al was het maar als een verwijzing naar de uitgestorven Megaloceros giganteus(via like cool met wikipedia)

google verhoogt je realiteit



Google Project Glass is een bril met Android dat door middel van augmented reality allerlei toepassingen praktischer en nuttiger in gebruik zou moeten maken. Die mogelijk reeds tegen het einde van het jaar in de winkel zou kunnen liggen. Met een 3G of 4G data verbinding, bewegingsensoren en een GPS. Waardoor je het toestel aan de hand van hoofdbewegingen kan besturen.

Verhoogde of toegevoegde realiteit zijn termen waarmee er verwezen wordt naar het toevoegen van een bijkomende laag bovenop de reële. Door bijvoorbeeld bijkomende beelden, aan de hand van een bril, in het gezichtsveld te doen opduiken. Zoals in dit voorbeeld waarbij je filmbeelden op de locaties waarop ze gefilmd zijn bovenop het huidige beeld kan zien.



Aangezien dit bericht iets na één april uitkwam dacht ik dat het om een grap ging. Maar ondertussen blijkt dat dit toch niet het geval is. Voldoende tijd om er een windows parodie op te maken. (via google met wikipedia)

het witte huis



Leden van het Google Art project en Google Street View hebben onlangs het Amerikaanse Witte Huis in kaart gebracht. Zodat je, net als tijdens de publieke rondes, het gebouw langs de binnenkant kan aanschouwen.

Een opzet dat in het verlengde van Googles plannen om ook de binnenkant van gebouwen te laten zien. Het levert de internet toerist alvast een nieuwe bestemming op waarbij hij 360 graden om zich heen kan kijken en inzoomen.



Het gebouw zelf is tussen 13 oktober 1792 en 1 november 1800 gebouwd. En doet sinds de tweede Amerikaanse president, John Adams, dienst als officiële woonst en werkplaats. Later werd er de West Wing bijgebouwd omdat het gebouw overvol raakte en werden alle bureau's er in 1901 naar verhuisd.

Onder president Taft werd de eerste "Oval Office" gemaakt en gebruikt. Om nog later ook de East Wing te zien verrijzen als een plaats voor sociale events. Een ontwikkeling die niet bij het aanbouwen stopte want ondertussen is de invulling van de zes verdiepen, waarvan er twee kelder verdiepen zijn, verder geëvolueerd.



Voor zijn ontwerp inspireerde de architect, de Ier James Hoban, zich op de bovenste verdiepen van, wat later het Ierse parlement zou worden, de Leinster House in Dublin. Mogelijk zou ook het Franse Château de Rastignac, waarvan Thomas Jefferson de plannen tijdens zijn reis naar Bordeaux in 1789 zou hebben kunnen inkijken, geholpen hebben bij de vormgeving van het witte huis.

Een naam dat het niet altijd heeft gehad. In het begin werd er namelijk naar verwezen als de "President's Palace", "Presidential Mansion", of "President's House". De vroegste publieke verwijzing naar de hedendaagse benaming dateert van 1811.  Dat het volgens een mythe zou gekregen hebben na "the Burning of Washington". Waarbij het gebouw in het wit geschilderd werd om de geleden brandschade te verbergen.

Al heeft tot het presidentschap van Theodore Roosevelt geduurd eer deze benaming ook in een officiële context werd gebruikt. Door in 1901 de verwijzing "White House – Washington" op het briefpapier te laten zetten. (via google met wikipedia en afbeelding 1, 2)

182 jaar Eadweard J. Muybridge



Google viert de 182ste verjaardag (geboren op 9 april 1830) van de Engelse fotograaf Eadweard J. Muybridge met een geanimeerde doodle. Hij legde als eerste de bewegingen van mensen en dieren vast door middel van fotosequenties. Door met 12 camera's de bewegingen van een paard vast te leggen.

In 1872 werd hij door de zakenman en renpaard eigenaar, Leland Stanford,  aangeworven om een populaire stelling uit die tijd wetenschappelijk te bewijzen. Met name dat de vier hoeven, bij een paard in beweging, tegelijkertijd van de grond konden gaan.

Om deze beelden snel achter mekaar te kunnen bekijken bedacht hij de zoöpraxiscoop. Een machine die de individuele beelden snel na mekaar liet zien zodat de illusie van beweging ontstond. Hetgeen later de inspiratie voor de kinetoscoop zou vormen. De eerste individuele kijkmachine die Thomas Edison voor het eerst toonde op de wereldtentoonstelling van Chicago in 1893.

Meer over zij impact op de ontwikkeling van film kan je in dit eerdere bericht lezen. (via google met wikipedia)

natuurlijke graffiti



"Musgo Graffiti" is een manier om op natuurlijke wijze graffiti aan te maken.
Dat je, zoals de afbeelding weergeeft, in deze volgorde kan bekomen :
  1. Doe drie handen vol met stukjes mos in 700ml lauw water.
  2. Voeg twee theelepels watervasthoudende tuiniergel toe.
  3. Voeg er 120ml karnemelk aan toe.
  4. Laat de mixer draaien tot de inhoud op een soort gel gaat lijken (2-5 minuten).
  5. Giet de inhoud over in een emmer.
  6. Schilder op hout of ruw beton.
  7. Bevochtig het wekelijks.
  8. Laat het groeien.
(via geeks are sexy

pimp mijn paard



Freddie Wong en Brandon Laatsch maakten met "pimp my horse" een parodie op "pimp my ride". Een tv-programma waarbij het opzet is om wagens in een beroerde staat zijn te herstellen en met allerlei bijkomende verbeteringen uit te rusten. (via youtube)

een eetbaar kookboek



Eind november is het opnieuw de week van de smaak. Met als thema "de smaak thuis". Iets waar kookboeken naadloos op aansluiten. Zeker als het ook nog is eetbaar zijn, zoals in het exemplaar van Korefe.

Bovendien zijn ze hierdoor vlot te linken met het science-fiction kortverhaal "to serve man" van Damon Knight. Dat, mede dankzij een aflevering in "The Twilight Zone", tot de populaire cultuur is gaan behoren. Waarnaar met vaste regelmaat in tal van andere films en tv-series naar wordt verwezen. (via neatorama met wikipedia)

- Copyright © infocaris