18 december 2012


Vandaag is het 120 jaar geleden dat de Notenkraker, een ballet op muziek van Tsjaikovski, voor het eerst werd opgevoerd in het Mariinskitheater van Sint-Petersburg (Rusland). Dat samen mat "Yolanta", een opera in één bedrijf, die dag in première ging.

Waarvan de choreografie geïnspireerd is op het sprookje "De Notenkraker en de Muizen Koning"  van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann. Dat zich rond de kerstboom afspeelt en daardoor vaak rond deze periode van het jaar te zien en te horen is.

Het sprookje zelf begint op kerstavond en gaat over Marie (7) en Fritz (8) die proberen te raden wat hun grootvader, een klokkenmaker en uitvinder, hun als cadeau heeft gegeven. Hetgeen uiteindelijk blijkt een mechanisch kasteel en een notenkraker pop te zijn. Wanneer haar broer echter een te grote noot probeert te kraken breken de kaken van de pop.

Ontdaan neemt zijn zus de pop mee en geeft ze het een verband met een lint van haar jurk. Als ze de pop vertelt dat haar grootvader het morgen wel zal weten te repareren lijkt de pop even tot leven te komen. Die avond merkt Marie echter dat ze het zich niet verbeeld heeft en nog tal van andere dingen tot leven komen. (via google doodle)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris