19 oktober 2012


In de animatie "Fata Morgana" probeert Eduardo, een limonada verkoper, aan de verleiding te weerstaan om zelf zijn laatste flesje leeg te drinken. Tot er een dorstige klant uit de woestijn in zijn richting kruipt. Een animatie van Frodo Kuipers voor Studio Mosquito.



De naam "Fata Morgana" is afkomstig van het Italiaans voor Morgana of Morgan le Fay. Een heks of fee die de antagonist was van koning Arthur en koningin Guinevere. Die koning Arthur na de finale slag bij Camlann meenam naar Avalon.

Een locatie waarvan er tijdens de middeleeuwen gedacht werd dat het ver aan de andere kant van de (toen gekende) wereld lag. Zoals in Sicilië en andere locaties in de Mediteraanse zee. Waar volgens legendes sirenes, in het water, onbehoedzamen naar hun dood lokten.

Morgana zou met die sirenes en de vulkaan Etna verbonden zijn. Nadat ze in het middeleeuws Arthuriaanse romance verhaal "Floriant et Florete" omschreven werd als "de meesteres van zoutwater feeën word ze onlosmakelijk geassocieerd met Sicilië.

Waarbij soms verteld werd dat ze onder de zee in een kristallen paleis woonde dat naar de oppervlakte kon rijzen. Door het bijgeloof van zeelieden, dat ze denkbeeldige visies maakte om hen naar een valse haven en hun dood te leiden, werd dit naar haar vernoemd.

Om vanaf 1818 als de term te dienen dat het fenomeen in de straat van Messina, tussen Calabrië (Zuid-Italië) en Sicilië, omschreef. Een fenomeen waardoor vermoedelijk ook de legende van De Vliegende Hollander is ontstaan. (met itotd , wikipedia en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris