08 september 2012Google viert vandaag de 46ste verjaardag sinds Star Trek voor het eerst op tv verscheen (8 september 1966) met een interactieve doodle. Waarin memorabele personages zoals William Shatner (Kapitein James T. Kirk), Leonard Nimoy (Spock), DeForest Kelley (Dr. Leonard "Bones" McCoy), James Doohan (Montgomery "Scotty" Scott), Nichelle Nichols (Uhura), George Takei (Hikaru Sulu), en Walter Koenig (Pavel Chekov) figureerden.

Een serie dat het geesteskind was van zijn bedenker Gene Roddenberry. Die het concept oorspronkelijk pitchte als een western in de ruimte gekruist met Horatio Hornblower. Met de naam "Wagon Train To The Stars". In navolging van de toen erg populaire western tv-series. Een idee dat 36 jaar later in FireFly alsnog het daglicht zag.

De eerste testaflevering "The Cage" werd echter geweigerd. Maar omdat de producenten onder de indruk waren van het concept vroegen ze om een tweede piloot aflevering te maken. Dat werd uiteindelijk "Where No Man Has Gone Before" en de serie was vertrokken.

Hiervoor liet hij zich inspireren door Jonathan Swift's Gulliver's Travels, met de bedoeling om in elke aflevering op twee niveau's te werken. Met name als een spannend avonturenverhaal en als een moraalverhaal. Maar de inspiratie kwam even goed van eerdere creaties zoals "Andromeda" en "Earth : Final Conflict".

De serie bood door deze niveau's de mogelijkheid om verschillende thematieken, uit die periodes, aan te kaarten. Zoals oorlog en vrede (Vietnam oorlog, Cuba crisis), de waarde van persoonlijke loyaliteit, autoritairisme, imperialisme, klassenstrijd, economie, racisme, religie, mensenrechten, sexisme, feminisme en de rol van technologie.

Een bijzonder succesvol concept dat voorlopig al 6 series en 12 films wist voor te brengen, waarvan de volgende verfilming gepland staat voor 2013. "Live long and prosper" Strek Trek. (via google met wikipedia en afbeelding)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris