15 mei 2011


De 56ste editie van het Euro(vision)song festival in het Duitse Düsseldorf is dit jaar gewonnen door Azerbeidzjan met "Running Scared". Op 32 punten gevolgd door het Italiaans "Madness of Love". Dat na een afwezigheid van 14 jaar opnieuw deelnam.

Dat ontstaan is uit een vraag aan het EBU (European Broadcasting Union), in 1950, om een programma van licht entertainment uit te werken dat de landen van de unie dichter bij mekaar kon brengen. Hetgeen 5 jaar later uitmonde in een idee om een internationale zang wedstrijd op te zetten die simultaan in alle landen van de unie te zien zouden zijn.


Tegelijkertijd fungeerde het ook als een technologisch experiment. Dat geïnspireerd was op het reeds bestaande San Remo muziek festival in Italië. Dat de naam "Eurovision" meekreeg nadat een Britse journalist er op deze manier naar het televisie netwerk om de Europese landen te verbinden verwees.

Zo ging de eerste wedstrijd op 24 mei 1956 in het Zwitserse Lugano van start met zeven landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Zwitserland). Die elk twee liedjes mochten inzenden. Een editie dat Zwitserland toen won met het liedje "Refrain". Hierna werden de regels aangepast en mocht elk land nog slechts één liedje insturen. (met Wikipedia)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris