21 maart 2011

Vandaag wordt ik 30, hetgeen mij inspireerde om is te gaan neuzen hoe verjaardagen zoal gevierd worden. Hetgeen verenigingen vaak ook met de Latijnse term "dies natalis" aanduiden.

Maar daarbuiten vaak de dag is waarop een leeftijdsgrens ontgrendelt wordt. Zoasl voor een rijbewijs, het kopen van sterke drank, toetreding in het leger, kopen van lotto ticketjes en sociaal / culturele gebruiken zoals bijvoorbeeld bij deze leeftijden ...

12
Bar Mitzvah voor meisjes (Joden)
12 / 13
Upanayana (Hindoes, India)
13
Bar Mitzvah voor jongens (Joden)
15
Quinceañera  (Spaanstalige Amerikanen)
16
Sweet Sixteen (Noord-Amerika)
18
Debut(anté) voor meisjes  (Filipijnen, VS, VK, Australië)
20
Coming of Age (Japan)
21
Debut voor jongens (Filipijnen)
60
Sashtiabdhapoorthi  (Hindoes)

Dagen waarop er vaak giften worden gegeven zoals geboortestenen. Een gift van een kostbaar materiaal dat een maand uit de Gregoriaanse kalender symboliseert. Hetgeen verklaart waarom de drie koningen die Jezus bij zijn geboorte bezochten goud, mirre en olibanum (welriekende hars van de wierookboom) meegenomen hadden.

Al is dat niet het enige dat ermee geassocieerd wordt. Ook de dagen van de week waarin je verjaadag valt hebben een steen (met eigen symboliek) toegewezen. Net als geboorte bloemen die eveneens met de maanden verbonden worden. Die afhankelijk van regio tot regio kunnen verschillen.

januari
februari
maart

granaat, tuinanjer, dinsdag

april
mei
juni

diamant, lathyrus, vrijdag

parel, roos, maandag
juli
augustus
september
oktober
november
december

topaas, chrysant, donderdag


































Een dag die soms gelijk loopt met je naamdag. Wat dan weer een dag is die geassocieerd is met de voornaam van heersers, heiligen, martelaren of andere mensen. Hetgeen in sommige gevallen de inspiratie bron was om tot een naam te komen op de dag van de geboorte. Dat je, mits meerdere voornamen te hebben, meermaals zou kunnen vieren.

Er bestaan ook halve, bij iemands overlijden of een onverjaardag. Die laatste is een dag dat je om het even wanneer kan vieren zolang het maar niet je verjaardag is. Een neologisme van Lewis Carroll uit "Through the Looking-Glass". Dat de aanleiding gaf tot "The Unbirthday Song" die je in de Disney animatiefilm "Alice in Wonderland", uit 1951, kan zien. (via Wikipedia)

{ 5 Reacties... read them below or Comment }

- Copyright © infocaris