13 augustus 2010De korte animatie “Horns Ahead”, is een verhaal over een valsspelend torreador.  Hetgeen mij deed terugdenken aan een nieuwsbericht dat ik bij de aanvang van deze maand las.  Namelijk dat de Spaanse deelstaat Catalonië er de stiergevechten van zijn grondgebied bant.

Een gebruik dat terug gaat naar prehistorische tijden toen stieren aanbeden en geofferd werden.  De gevechten zelf werden in Spanje geïntroduceerd door de Romeinse keizer Claudius.  Als een alternatief voor gladiatoren gevechten die hij toen voorgoed probeerde te bannen.  Waarna het tijdens de kolonisatie periode mee over Zuid- en Centraal Amerika werd verspreid.

In 1726 introduceerde de matador Francisco Romero, vermoedelijk als eerste, het gebruik van het rode doek.  Dat naast het verhogen van de spektakelwaarde ook de ruiters te paard hielp om de dieren in de juiste richting te oriënteren.  Vervolgens werden de nobelen te paard vervangen door gewone mensen te voet.  Ook de vorm van de arena veranderde van een vierkante ruimte, naar een ronde.


Een andere matador, Juan Belmonte, introduceerde dan weer het op een haar na ontwijken van de stier tijdens de gevechten.  Dat door tal van zijn collega's als de perfecte stijl werd aanschouwd.  En zich sindsdien zowat als de standaard heeft ontwikkeld.  Net als het gebruikt van een een zwaard om de stier mee te doden (estoque) en de kleine cape (muleta) die in de laatste fase van de strijd gebruikt wordt.


Tenzij je in het zuiden van Frankrijk naar een arena gaat.  Waar het zich in de 19e eeuw verspreide en in volkomen eigen stijl ontwikkelde.  De "course camarguaise" is namelijk een bloedloos spektakel waarbij het de bedoeling is om een kleine roos of andere rond het hoofd van een jonge stier hangende objecten weg te kapen.  Of hen te ontwijken zoals in de "course landaise" in een vergelijkbare manier als in de stierenren te Pamplona. (afbeelding 1,2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris