25 maart 2009De Zweed, Tomas Nilsson, maakte voor een schoolproject een herwerking van het roodkapje sprookje. En inspireerde zich hiervoor op het liedje "Remind me" van Röyksopp.  Waarbij je bij de korte weer eveens heel wat informatie in een verhaalvorm krijgt doorgespeeld.

Een leuke manier om te tonen dat er overal wel een verhaal achter te vinden valt.  Waarover je tal van informatie kan vinden. Hetgeen wonderwel bij sprookjes past.  Omdat je daar afhankelijk van de doelgroep andere informatie kan meekrijgen.

Alhoewel dit vooral vroeger als opvoedkundig materiaal werd gebruikt blijven vele van de onderliggende boodschappen nog steeds actueel. Sprookjes hebben dus zeker wel een samen plaatsen in de non-fiction.  Iets dat vanzelfsprekend is als je ZIZO gebruikt, maar voor de SISO opstellers blijkbaar toch heel wat protest vergde als ik het volgende citaat uit een lezing van Erwin Tuinstra (NBD/Biblion) mag geloven.

"De SISO-redactie wilde bijvoorbeeld de sprookjes uit het SISO halen. Hier was echter zoveel bezwaar tegen, dat er een voorstel is gemaakt waarbij de sprookjes binnen het SISO bleven, maar wel ingedeeld zouden worden bij de letterkunde in plaats van de geschiedenis. Dat terwijl de hedendaagse sprookjes als fictie worden beschouwd en de "oude" sprookjes als non-fictie. Een gemiste kans om alle sprookjes bij elkaar te krijgen, oud en nieuw."

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

  1. @ Henk : Beide systemen lijken wel erg op mekaar. Hoe ZIZO juist werkt kan je alvast via deze handleiding en dit schema zien. Heb de linkjes ook maar direct aan Wikipedia toegevoegd :-)

    @ Festina : Dank je, ook in naam van de Zweed ^^

    BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris