27 juli 2010Als er iemand mij zou vragen hoeveel atoomontploffingen er zich al hebben voorgedaan zou ik aan enkele denken. Met name die op Hiroshima, Nagasaki en enkele uitgevoerde testen beginnende bij die van het Manhattan Project.

Een antwoord waarmee ik er ver naast zou zitten. De Japanse artiest Isao Hashimoto maakte er namelijk een filmpje van alle ontploffingen van 1945 tot 1998.  Door vijf landen die hierdoor een permanent lid van de VN veiligheidsraad zullen worden.Maar daar stopt het niet, want ook na 1998 zullen er nog testen zijn. Terwijl nog andere onbekend of minder gekend zullen blijven. Zoals het Amerikaanse "Starfish Prime" project uit 1962. Waarbij er zo'n 400 km boven de Aarde en dus boven de atmosfeer een waterstof bom tot ontploffing werd gebracht.

Met de bedoeling om de "Van Allen gordels" voor mogelijk militair gebruik te bestuderen. Met name of de radiatie het moeilijker zou maken om dingen te zien, zoals bijvoorbeeld Russische raketten.

Zo'n ontploffing enige schade aan nabijgelegen voorwerpen zou brengen. De ontploffing door de lagen heen op een vijandige stad konden bewegen. Een door de mens gemaakte ontploffing de natuurlijke vorm van de lagen zou veranderen.

Kortom er zijn nogal wat nucleaire ontploffingen geweest de laatste zestig jaar, waarvan er gelukkig maar twee effectief offensief ingezet zijn geweest.  Een nogal schrikwekkend overzicht, die niet zonder gevolgen blijft voor het milieu en de mensen ter plaatse.  Om het nog niet over complicaties te hebben  die in "countdown to zero" aan bod komen.  (via 1,2)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris