11 februari 2010


Voertuigen hebben traditioneel ronde wielen of rupsbanden.  Maar er bestaan ook schroef aangedreven voertuigen, die zowel op land als op water gebruikt kunnen worden mits de nodige aanpassingen.  En voornamelijk gekend zijn vanwege hun capaciteiten om vlot doorheen moeilijk toegankelijk terreinen te geraken.

Waarvan één van de vroegste modellen door de Zwitserse inwijkeling Jacob Morath ontworpen werd in het Amerikaanse Saint Louis in 1868.  Met de bedoeling om vlotter de grond te kunnen bewerken en om te woelen door de opduikende wortels te verbrijzelen.


In 1920 werd dat model omgebouwd om ook vlot over sneeuw te kunnen geraken.  Waardoor het de bijnaam, die op één van de populairdere merken van toen is gebasseerd, de "Fordson Snow Devil" heeft meekregen.

Om enkele decennia later door onder meer de Amerikanen bestudeerd te worden om tijdens de tweede wereldoorlog als een snel transport voertuig voor het vervoer over besneeuwde vlaktes te doen dienen.  Maar zonder een noemenswaardig succes waardoor ze uiteindelijk zijn overgeschakeld op de traditionelere rupsbanden, die op het M29 Weasel 3 model te zien zijn.


Opnieuw enkele decennia later werd dit ontwerp ook gebruikt om om ondermeer tijdens de Vietnam oorlog door de moerasachtige gebieden te geraken.  Maar ook de Russen maakten er gebruik van om hun kosmonauten uit onherbergzame locaties te kunnen terugbrengen.  Het is zelfs gebruikt geweest om de Bering Straat mee over te steken.

Het is met andere woorden een echte alle terreinen voertuig.  Die tegenwoordig vooral opduikt in computer games als Metal Gear Solid 3, Command & Conqueror : Red Alert 2 en Fallout 3.  Het heeft wellicht ook de Amerikaan Donald Scruggs geïnspireerd om er een zelfbegravende doodskist uit te destilleren.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris