28 februari 2010

Onlangs merkte ik dat de bibliotheek van Vlissingen nu ook op Facebook terug te vinden is.  Net als tal van andere bibliotheken registreerden zij zich als een persoon.  Dat terwijl er toch heel wat sites, zoals BoingBoing en The Daily Show, gebruik maken van "fan pages".  Meteen een goede reden om de drie mogelijkheden is te vergelijken.


Waaruit blijkt dat elke mogelijkheid zijn eigen voordelen bied, maar een gewoon persoon toch de meeste voordelen en het grootste gebruiksgemak bied.  Zeker omdat je net als bij groepen vlot met meerdere beheerders kan werken door onder dezelfde naam aan te loggen.  Maar ook omdat je aan je persoonsprofiel nog heel wat groepen en pagina's kan toevoegen.

Het is met andere woorden een eenvoudigere manier om met meerdere aan community building te doen en tegelijkertijd ook de interne communicatie te verbeteren.  Waardoor het qua einddoel enigsinds verschilt met de hierboven vermelde pagina's.  Die door één persoon onderhouden worden en al dan niet volautomatisch lopen.

{ 2 Reacties... read them below or Comment }

 1. Ah Facebook en sociale media. Leuk onderwerp!

  Hoewel ik meer weet van hyves dan van Facebook, moet ik toegeven. Een belangrijke reden voor mij om een persoonlijke JeBibliotheek pagina te hebben ipv een groepspagina op hyves is omdat ik dan mensen actief als vriend kan uitnodigen. Ik ben dus niet afhankelijk van het feit dan mensen mij viavia vinden, maar kan zelf actief gebruikers toevoegen.

  Verder vraag ik me af wat je als bibliotheek met een pagina op Facebook zou willen. Wil je het gebruiken als een verwijzende site naar je diensten en producten dan is dat prima, natuurlijk. Maar als je de interactie opzoekt dan zul je toch een of twee vaste personen moeten hebben die duidelijk op de site aangeven dat zij voor de bibliotheek aldaar aanwezig zijn. Dat maakt interactie met je doelgroep eenvoudiger. Met een gebouw (dat onderhouden wordt door 10 wisselende medewerkers) kun je immers niet een goed gesprek voeren. :-) Daarom heb ik hyves ook heel bewust ervoor gekozen om mijn naam en foto op de site te plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Wilma :-)

  Om je op Facebook zichtbaarder te maken kan je je pagina wel adverteren. Maar je kan jammer genoeg enkel uitnodigingen versturen aan de hand van je vriendenlijst. Zonder dat ja iets aan de standaard uitnodigingstekst kan wijzigen. Al kan je je pagina door ze op andere plaatsen zichtbaarder op te stellen wel enigszins promoten.

  Het is inderdaad waar dat als je aan zoiets begint, je voor een vaste vertegenwoordiging moet zorgen en dat daar de werking voor moet aangepast worden. Mits enkele duidelijke voorafgaande afspraken denk ik wel dat je zelfs met 10 verwarring moet kunnen tegengaan.

  Leuk dat je op Hyves, voor je pagina, als persoon aanspreekbaar kan maken. Oop mijn Facebook pagina komen al die reacties automatisch onder de naam van de pagina. Jammer dat je dat niet aan de hand van voorkeuren kan veranderen.

  Iets dat je bij Blogger gelukkig wel kan door wat aan je code te rommellen. Waardoor ik nu naast mijn commentaren ook de profielfoto kan laten zien. Hetgeen het toch allemaal net ietsje persoonlijker en een minder abstract tintje meegeeft.

  BeantwoordenVerwijderen

- Copyright © infocaris