05 oktober 2009In mijn eindwerk had ik het ook reeds over "print on demand" toestellen die in de toekomst de werking van een bibliotheek drastisch zouden kunnen veranderen.  Door ervoor te zorgen dat je na fotokopies ook hele boeken zou kunnen gaan afdrukken.

En die mogelijk in de toekomst er voor zou kunnen zorgen dat de papieren collectie binnen de eigen muren zou kunnen gedrukt worden.  Al zal dat wellicht pas werkelijkheid worden als de technologie het ook mogelijk maakt om buiten boeken ook andere formaten (strips, prentenboeken, ed.) te af te drukken.  Met een mogelijk kortere productietijd dan 5 boeken per minuut (288/dag).

Hetgeen het afstemmen van de collectie op de gebruikersvraag en het voorzien van voldoende kopi├źn voor een leesgroepen heel wat gemakkerlijker zou kunnen worden.  Met de huidige aankoopprijs van 75000 euro hebben lokale samenwerkingsverbanden weer een extra reden om zich te verenigen.

Maar het doet je ook nadenken over de extra dienstverlenende mogelijkheden die er voor/door de instelling kan ontwikkeld worden.  Met zo'n espresso boek machine breng je de Gutenberg gedachte, dat iedereen boeken kan uitgeven, weer wat dichter bij.  Een middel dat ook als voedingsbron kan dienen om lokale schrijvers te enthousiasmeren en je digitaal content uit te bouwen.  (via)

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris