07 maart 2009

Ik liep mij toch al enige tijd af te vragen waarom sommige verpakkingen waarop het recyclage logo stond niet werden aanvaard door de ophaaldiensten.  Het leek mij een misterie te gaan blijven, totdat ik gisteren bij de kapper EOS opensloeg en er een kort artikel las over net die reden.

Volgens het artikel had ik het namelijk, als vele anderen blijkbaar, misbegrepen.  Het logo dat ik dacht te herkennen als zijnde het recyclage teken, was eigenlijk een ander teken dat iets geheel anders wou zeggen dan ik gedacht had.  Het betekent namelijk dat de fabrikanten een bijdrage betaalden voor de afvalverwerking van hun producten.

Achteraf gezien, had ik er ook via Wikipedia kunnen achterkomen.  Al is het nooit in mij opgekomen om daar te gaan kijken net omdat ik er zo overtuigd van was dat dat net het recyclage teken was.  Maar goed, dat weten we ondertussen ook al weer.

Zo ben ik dankzij die encyclopedie ondertussen ook bij de Japanse en Taiwanese versies van het logo gekomen.  Waarbij de Taiwanese versie mij toch wel erg doet denken aan een optische illusie waarin je een swastika kan herkennen, afhankelijk van hoe je er naar kijkt. 

Een symbool dat vooral in het Oosten een heel andere betekennis inhoud dan in het Westen.  Het beste bewijs daarvan is de rode swastika, een Aziatische variant van ons rode kruis.

Hoe dan ook het eerder vermelde artikel gaf mij een waar Mythbusters gevoel dat ik graag wil doorgeven.  Meer informatie over andere en diepgaandere recyclage logo's kan je zowel hier als hier terugvinden.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris