11 februari 2009


Dankzij zoneCD, een LiveCD, kan je in enkele eenvoudige stappen een eigen hotspot aanmaken.  Omdat dit vanaf de LiveCD gebeurt hoef je hier ook niks voor te installeren.

Die software op de cd zal aan de hand van een collectie voor geconfigureerde Linux programma's bepalen hoe het voor jou een Wi-Fi gateway kan maken.  Die op hun beurt zullen nagaan welke hardware je zoal in je computer hebt steken.

Zodat het je een systeem opzet waarbij je de mogelijkheid hebt om de eindgebruikers te laten identificeren en de web inhoud te filteren.  Dit alles wordt als kers op de taart aangeboden onder een algemeen publieke GNU licentie, zodat je er vrij gebruik van kan maken.

Het vergt bovendien niet erg veel om dit op te zetten.  Met een draadloze router of toegangspunt (access point); een router die je met het internet kan verbinden; een computer met 128 MB RAM, een bootbare CD-ROM drive, een diskette station of usb-lezer; twee netwerkkaarten en een breedband internet verbinding alleen al kom je toe.  De ISO voor de cd kan je hier downloaden en met je favoriete cd schrijver op cd zetten.

ZoneCD is toch een bijzonder handig middel om zowat iedereen toe te laten met een minimum aan materiaal een hotspot aan te maken.  Misschien wel een tip waar ze overmorgen op de bibnet studiedag interesse voor zouden kunnen hebben.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © infocaris